Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Вкусни нещица изчезват от ол инклузива
Автор: Екип Ruse24.bg 14:43 / 27.07.2019Коментари (0)799
© Ruse24.bg
Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат да почиват в "ол инклузив" хотел у нас през лятото. Заради поскъпването на тези хранителни продукти през последната година, хотелиерите вече нямат сметка да ги предлагат на шведската маса и ще ги заменят с по-езкотични продукти като скариди или с доста по-вредните пасти и торти.

Това обясниха от бранша, цитирани от в. "Труд". Последствията от епидемията с африканска чума по свинете все още не са се отразили на доставните цени за хотелите, макар че очакванията са месото да поскъпне с 20 до 40 на сто. Но още преди да се появят огнищата на чумата мръвките вече бяха по-скъпи спрямо миналото лято, категорични са от бизнеса.

Най-необяснимо според хотелиерите обаче е поскъпването на краставиците и доматите. И докато при доматите повишението на цената за килограм спрямо миналата година е с 30-40 ст., то при краставиците разликата е много по-драстична. "През юли миналата година купувахме краставиците на цени от 85 ст. до левче за кг., сега същият зеленчук се продава за 2,20-2,50 лв./кг", обясниха хотелиери. "Вече ми е много по-изгодно да купувам десерти и дори по-нетипични за България продукти като скариди, вместо да предлагам салати на шведската маса", обясни бизнесмен.

В социалните мрежи пък се появиха снимки на скъпи краставици в магазините, като коментарите на потребителите са, че е по-евтино да се ядат пържоли вместо шопска салата. Според председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кънчев причината за моментното поскъпване е "мъртвият период" между първата и втората реколта в парниковото производство на краставици.

"След около 10 дни цената им ще спадне, след като излезе втората реколта на големите оранжерии", обясни той. И припомни, че през тази година са подпомогнати 10 хил. декара нови площи с полски краставици. Според председателя на Съюза на градинарите Слави Трифонов основната причина за на пръв поглед необоснованото и необичайно за настоящия сезон поскъпване на краставиците е зависимостта на пазара от вносителите.

"В подобни случаи е лесно да се спекулира", заяви той. Причините за тази ситуация са много, като сред най-главните са липсата на работна ръка и спекула от страна на търговците, което отказва от бизнеса земеделските фирми.

Още по темата: общо новини по темата: 106
26.10.2019 »
12.10.2019 »
01.10.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: