Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Въпреки високите цени в Русе, интересът към новото строителство продължава
Автор: Екип Ruse24.bg 14:59 / 10.04.2023Коментари (0)632
©
Бизнес форумите на водещата медия за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, преминаха успешно и представиха имотния пазар в Русе и Велико Търново. Бизнес срещите на тема "Предизвикателствата пред пазара на имоти“ се проведоха с активното участие на брокери на недвижими имоти и експерти в областта на 4-ти и 5-ти април.

Силвия Тороманова част от Сиана недвижими имоти Русе, сподели своите прогнози за новото строителство в крайдунавския град и коментира, че интересът на русенци към жилищата ново строителство ще продължи и през 2023 година при запазване на тези високи ценови нива, но няма да има още покачване.

По време на форума своето експертно мнение представи и Надежда Няголова от ЕРА Надежда. Според нея купувачите в Русе ще продължат да купуват имоти, защото искат да живеят по-добре и на по-широко, а очакванията за повишаване на лихвените проценти по жилищното кредитиране не ги стресират.

Жилищното кредитиране в експертните срещи в Русе и Велико Търново очерта  д-р Николай Лазаров – началник Управление на продажбите в Пощенска банка. Според него е логично лихвените проценти по жилищното кредитиране да растат, но очакванията са това да се случва постепенно и с малко.

"Важно е домакинствата добре да преценяват възможностите си за обслужване на кредит, защото класическо правило е кредит да се отпуска на клиент, който има стандарта да го обслужва, а не, за да повишава или поддържа стандарта си на живот“ – допълни той.

Д-р Лазаров добави, че при сравнение на лихвените проценти за над 10 – годишни жилищни кредити у нас и в страните от Еврозоната прави впечатление, че в България лихвите са сред най-ниските. Една от основните причини е обвързването на българския лев с еврото и  добрата ликвидност на българските банки.

Двата бизнес форума предложиха на аудиторията и анализ за икономическия растеж, представен от Д-р Свилен Колев – зам. Председател на Националния статистически иститут. Експертът сподели повече информация за демографската картина и индексите за продажби и цени на жилища, както и за средната заплата и динамиката при кредити и потребление.

"Икономическият растеж в България е много близък до средния за Еврозоната и страните от Европейския съюз, а прогнозите за рецесия у нас са преувеличени. Негативни са данните от демографската картина, които показват, че населението у нас на възраст от 15 до 64 години е намаляло с 19% спрямо преброяването преди 11 години. Броят на продажбите на жилища в края на миналата година отбелязва спад с около 23%. Русе и Велико Търново също следват тази тенденция“ –  поясни Колев, цитиран от rusemedia.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: