Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Въпреки високите цени в Русе, интересът към новото строителство продължава
Автор: Екип Ruse24.bg 14:59 / 10.04.2023Коментари (0)633
©
Бизнес форумите на водещата медия за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, преминаха успешно и представиха имотния пазар в Русе и Велико Търново. Бизнес срещите на тема "Предизвикателствата пред пазара на имоти“ се проведоха с активното участие на брокери на недвижими имоти и експерти в областта на 4-ти и 5-ти април.

Силвия Тороманова част от Сиана недвижими имоти Русе, сподели своите прогнози за новото строителство в крайдунавския град и коментира, че интересът на русенци към жилищата ново строителство ще продължи и през 2023 година при запазване на тези високи ценови нива, но няма да има още покачване.

По време на форума своето експертно мнение представи и Надежда Няголова от ЕРА Надежда. Според нея купувачите в Русе ще продължат да купуват имоти, защото искат да живеят по-добре и на по-широко, а очакванията за повишаване на лихвените проценти по жилищното кредитиране не ги стресират.

Жилищното кредитиране в експертните срещи в Русе и Велико Търново очерта  д-р Николай Лазаров – началник Управление на продажбите в Пощенска банка. Според него е логично лихвените проценти по жилищното кредитиране да растат, но очакванията са това да се случва постепенно и с малко.

"Важно е домакинствата добре да преценяват възможностите си за обслужване на кредит, защото класическо правило е кредит да се отпуска на клиент, който има стандарта да го обслужва, а не, за да повишава или поддържа стандарта си на живот“ – допълни той.

Д-р Лазаров добави, че при сравнение на лихвените проценти за над 10 – годишни жилищни кредити у нас и в страните от Еврозоната прави впечатление, че в България лихвите са сред най-ниските. Една от основните причини е обвързването на българския лев с еврото и  добрата ликвидност на българските банки.

Двата бизнес форума предложиха на аудиторията и анализ за икономическия растеж, представен от Д-р Свилен Колев – зам. Председател на Националния статистически иститут. Експертът сподели повече информация за демографската картина и индексите за продажби и цени на жилища, както и за средната заплата и динамиката при кредити и потребление.

"Икономическият растеж в България е много близък до средния за Еврозоната и страните от Европейския съюз, а прогнозите за рецесия у нас са преувеличени. Негативни са данните от демографската картина, които показват, че населението у нас на възраст от 15 до 64 години е намаляло с 19% спрямо преброяването преди 11 години. Броят на продажбите на жилища в края на миналата година отбелязва спад с около 23%. Русе и Велико Търново също следват тази тенденция“ –  поясни Колев, цитиран от rusemedia.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Земетресения в България
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: