Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Възстановиха църквата "Всех Святих"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:20 / 19.02.2016Коментари (0)719
©
В събота Русенската митрополия ще получи документите, с които епархията ще стане собственик на възстановения храм "Всех Святих". Това ще се случи на церемония по повод 138-годишнината от освобождението на Русе. 

С предаването на документите ще приключи процесът по прехвърлянето на собствеността на храма от сдружението, което събираше средства за изграждането му, разказват Галя Пенчева и Стилян Антонов в "Денят започва".

Църквата "Всех Святих" е построена към края на 19 век, а през 1975 година храмът е съборен, при това за една нощ. Тогава на негово място започва строежът на Пантеона на възрожденците. В събарянето на храма е участвал Ангел Маринов. Спомня си, че е бил принуден от тогавашния кмет на Русе Димитър Аврамов.

"Другарю Аврамов, моля Ви се освободете ме. Мен църквата ми е дала убежище, живял съм 2 години там, семейство съм създал там, детето ми там се роди, сега да отида да събарям църквата не е много добре", спомня си Ангел разговора с кмета тогава и добавя: "Аз се принудих, поплаках си малко."

Мъжът разказва, че още в нощта си е дал дума някой ден да изкупи греха си. Помни, че църквата, не се давала лесно.

"Два дизела, стоманени въжета от корабната, колкото ръката ми дебели. Превиваме стоманените въжета на колоната на камбанарията, голяма борба беше, защото колоната на камбанарията е зидана", продължава със спомените Ангел.

38 години по-късно Ангел Маринов решава да направи копие на църквата "Свети Георги" в село Ряхово. Изработката не била лесна, но мъжът казва, че години наред е бил дърводелец и това му помогнало много. Успял да завърши работата за 4 месеца.

"Бая играчка има. Режи, изчислявай го, кубетата отгоре са от ламарина милиметър и нещо. Зор е да я направиш, защото има и резбарски и стругарски работи, пък мен ми допадат. Покрай нея реших да направя на дядо поп къщата, реших да направя и на дядо си портата", обяснява той и добавя: "Какво мислите че представлява камбаната? Хаванче, то щото си е миниатюрно, щото то си е бронзово."

Днес в двора на Ангел Маринов влизат и съседи, и чужденци, за да запалят свещи. Самият той се чувства донякъде удовлетворен и не връща никого.

Най-доволен е, че в Русе най-после църквата "Всех Святих" е възстановена. Казва, че приличала на стария храм, но не ѝ е мястото зад Пантеона. "Трябваше да е там, където ѝ е мястото, където си беше де", категоричен е Ангел.

През 1998 година в Русе патриарх Максим благославя мястото за новия храм и полага основния камък за възстановяване на църквата. Строителството започва през 2007-а. Всички средства за възстановяването на съборената църква са събрани от дарители. Но за пълното завършване на храма "Всех Святих" са необходими още половин милион лева.



Източник: БНТ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: