Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
XVI Национален фолклорен конкурс "Дунавски славеи" бе открит от заместник-кмета Борислав Рачев
Автор: Екип Ruse24.bg 13:22 / 09.03.2024Коментари (0)1293
© Община Русе
XVI Национален фолклорен конкурс "Дунавски славеи" се провежда тази събота и неделя в три зали – Голяма зала и Камерна зала на Доходното здание, както и в Пленарна зала в сградата на местната администрация. Негови организатори са Община Русе и Общинският детски център за култура и изкуство. Конкурсът бе официално открит от заместник-кмета по спорт и младежки дейности Борислав Рачев, съобщи Община Русе.

"Сърцевината на българския фолклор е жива и вълнуваща, благодарение на събития като конкурса "Дунавски славеи“, чрез които русенската сцена отново се превръща в място за изява на талантливите деца на България. Форумът предоставя възможност да бъдат видени за пореден път красотата и богатството на нашата култура и пожелавам той да продължи да бъде вдъхновение за поколения напред“, каза Борислав Рачев в приветствието си към директора на Общинския детски център за култура и изкуство Юлия Енчева, участниците и гостите на конкурса.

В двудневното състезание над 800 деца и младежи ще се конкурират в 4 категории: народно пеене – индивидуални изпълнители, инструменталисти – индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи и хорови състави, оркестри и ансамбли.

Председател на професионалното жури отново е акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В журито е и младата народна певица Петя Панева.

Конкурсът "Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече седма година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група (VIII-XII клас), класирани на първо, второ и трето място, да бъдат стимулирани с 12-месечна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на челните 3 места, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

Цялата конкурсна програма, както и гала-концертът, са с вход свободен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Наводнения 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: