Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Зам.-кмет на Русе: Скоро ще сбъднем мечтата на поколения русенци
Автор: Екип Ruse24.bg 12:36 / 14.04.2015Коментари (0)581
©
Д-р Страхил Карапчански е роден на 6 декември 1983 г. в Ямбол. Възпитаник е на Немската гимназия "Гьоте" в Бургас, която завършва през 2002 г. с пълно отличие. Магистър по "Европеистика" в Българо-Румънския Интеруниверситетски Европа Център. От 2010 година преподава в катедра "Европеистика и международни отношения" на Русенския университет "Ангел Кънчев". 

През 2011 година е назначен за заместник-кмет на Община Русе с ресор "Европейско развитие". От 2012 година е председател на Управителния съвет на фондация "Русе - град на свободния дух". През 2014 година защитава докторска дисертация на тема "Интегрирано управление в българо-румънския трансграничен регион. Състояние, потенциал и перспективи". 

- Г-н Карапчански, какъв иска да види Русе един млад заместник-кмет като Вас? 

- Визията ми за Русе е като един проспериращ, приветлив, подреден, чист и зелен град. Един уютен град, който разкрива добри възможности за учене, за работа, за пълноценно и разнообразно прекарване на свободното време. Като едно перспективно място за бизнес. Като атрактивна дестинация за туризъм. Като източник на сигурност, спокойствие и вдъхновение за своите жители и гости. Длъжността, която в момента заемам като заместник-кмет на Община Русе, ми предоставя възможност да дам своя принос в тази посока. Заедно с моя екип работим усърдно, не щадим време, сили и енергия, за да подобряваме жизнената среда и социалната динамика в града. 

Изпълняваме десетки проекти, благодарение на които оптимизираме транспортната свързаност, благоустрояваме парковите и зелените зони, модернизираме образователната, здравната, социалната, културната, спортната и екологичната инфраструктура. 

И постепенно резултатите от нашите усилия са налице - промените в града стават все по-видими и удовлетворението на нашите съграждани от съживения облик на Русе нараства. Това ни дава увереност, че се движим в правилната посока, което ни мотивира да работим още по-всеотдайно, да планираме все по-смело! 

- Като част от новото поколение, добре познавате проблемите, които срещат младите. Как смятате да ги задържите в Русе? 

- Стимулите, които биха задържали младите хора тук, респективно биха привлекли хора от други градове насам, са изключително прагматични: възможности за добра професионална реализация, за разгръщане на личностните качества и потенциали, за спокоен и пълноценен личен и социален живот. Има обаче и още нещо, което е от ключово значение. 

За младите хора е важно да се чувстват значими и ценени, да участват в процесите на вземане на решения, да бъдат част от промяната! А за това е нужен и позитивен личен пример! Средната възраст на екипа, който ръководя в структурата на общинската администрация, е 32 години - млади, енергични, интелигенти хора, с добро образование и широк кръгозор. Щастлив съм, че заедно с тях можем да бъдем част от положителните промени в нашия град, чрез които постепенно да възвърнем доверието и самочувствието на русенските граждани. Безспорно, по-голямата част от тях са изкушени да потърсят по-добре платена реализация в чужбина, но едно от нещата, които ги задържа тук, е възможността да бъдат полезни за обществото, да бъдат част от процеса на възвръщане блясъка на своя град! 

- Каква е основната цел на фондация "Русе - град на свободния дух", част от Управителния съвет на която сте? 

- Създадохме общинската фондация "Русе - град на свободния дух" като един обществен формат, чиято цел е да възроди творческия дух на града и да функционира като обединяваща платформа за диалог, като модел за споделяне на творческа енергия и за реализиране на идеи с добавена стойност за местните общности. 

Фондацията се утвърди като двигател на сътрудничеството между публичния, частния и гражданския сектор, които се обединяват около една обща кауза - оказването на подкрепа за истинските посланици на свободния дух на Русе - талантливите и знаещите, младите артисти и музиканти, преподаватели, ученици, учени и изобретатели, които представят достойно града ни в България и на международната сцена. 

Целта на фондацията е да разчупи утвърдените модели на културно общуване, като подпомага реализирането на мащабни, иновативни събития, които създават "чувство за общност" и повишават удовлетвореността на русенци от културния пулс на града. 

Участието на Общината в мениджмънта на фондацията е гаранция, от една страна, за прозрачното разходване на всеки лев от нейния бюджет и от друга страна, за активната ангажираност на администрацията и готовността й да поеме отговорността за все по-широкообхватния културен и обществен живот в града. Важна атестация за жизнеспособността на фондацията обаче е и фактът, че за изминалата 2014 г. успяхме да привлечем като свои партньори 28 местни фирми, които, в израз на своята съпричастност към нашата кауза, подпомогнаха работата ни чрез дарения, чиято обща стойност надхвърли общинската субсидия и вече съставлява около 60% от годишния ни бюджет. 

Лично за мен това е голямо признание, но и отговорност за целия ни екип - да запазим високото темпо, доброто качество и прозрачността във финансирането на културни проекти. 

- Кои са основните точки, върху които се базира бъдещото развитие на "града на свободния дух"? 

- Развитието на Русе в следващите години може да бъде разгледано през призмата на няколко основни потенциала, които, ако бъдат адекватно капитализирани, могат съществено да променят наложения в последните десетилетия "периферен" статус на града. 

Всички те предполагат преодоляването на определени граници, лимити - на мислене, на планиране, на размах в действията. На първо място това е принадлежността ни към голямото "Дунавско семейство". Русе е активен член на Съвета на Дунавските градове и региони; заедно с германския град Улм управляваме съвместните политики и проекти в сферата на културата. 

Поддържаме отлични връзки с партньори от Германия, Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия и т.н., благодарение на които имаме изключително благоприятни предпоставки да се възползваме от Дунавската стратегия като инструмент за намаляване на различията в социално-икономическото развитие между по-силно и по-слабо развитите региони в Европа. 

На второ място следва да отчетем близостта до Букурещ и перспективата за съвместно изграждане на една трансгранична агломерация, обхващаща население около 4-5 милиона души. Тук също градът ни би могъл да се възползва от европейската политика за териториално сближаване и да се приобщи към тенденциите за разрастване на румънската столица на юг, към река Дунав. 

В резюме: развитието на Русе е благоприятствано от възможностите, които европейските фондове ни предоставят за подобряване на транспортната свързаност, благоустрояване на крайбрежната зона, както и за развитие на високотехнологични производства. 

Необходими са също така последователни усилия за утвърждаването на града като мултимодален център, за което би спомогнало както стимулирането на водния транспорт, така и разработването на русенското летище. Както виждаме, става дума за множество сериозни проекти, чийто успех е функция на политическата стабилност, както и на добрия управленски и административен капацитет и на социалния капитал като цяло. 

Русе е привилегирован в това отношение, тъй като разполагаме с елитен и международно разпознаваем университет, който е гарант за високото качество на работната сила и в този смисъл катализатор на устойчивото развитие на региона. 

- Как най-очакваният в момента в града проект - "Арена Русе", ще допринесе за изграждане облика на Русе като един съвременен европейски град? 

- Действително "Арена Русе" е една сбъдната мечта за няколко поколения русенци, един емблематичен за града и региона проект, в чийто финален успех по обясними причини много хора до последно се съмняваха. Видно е обаче, че от официалното й откриване ни делят броени седмици и това е период на нарастващ ентусиазъм и вълнение у нашите съграждани. 

Приносът на залата за ускореното развитие на Русе е ключов. Тя ще промени светоусещането, облика и самочувствието на града, но и ще създаде заетост в редица сфери, преди всичко в туризма. Лично за мен, най-големият плюс, който "Арена Русе" ще донесе за града, се състои в категоричното и окончателно разбиване на наложения от определени обществени течения мит, че "градът умира". Точно обратното - градът разполага с уникална енергия, виталност и потенциал, които ще бъдат изключително благоприятно повлияни от динамиката, която залата ще привнесе в него. 

- Тесен специалист в международните отношения, добре запознат сте с отношенията между България и Румъния. Доколко важни са те за Русе и как трябва да се работи, за да се задълбочат и за да се извлече максимума от тях?
 
- Отношенията между България и Румъния са обект както на професионален, така и на научен интерес от моя страна. В докторската си дисертация, която защитих преди по-малко от година, детайлно изследвах потенциала за възникване, респективно изграждане на обща, споделена трансгранична политическа идентичност в българо-румънския участък на река Дунав. 

Заедно с моите колеги от Българо-Румънския Интеруниверситетски Европа Център (БРИЕ) проведохме социологическо проучване, резултатите от което категорично доказаха наличието на такъв потенциал - в най-голяма степен на местно ниво, с лидерската роля на местните власти, които са най-близо до проблемите и нуждите на хората и следователно се ползват с най-голям авторитет и доверие. 

Формулата за успеха в трансгранична общност като нашата се корени в интеграцията, в преодоляването на границите - физически и ментални, както и в съграждането на мостове - в пряк и преносен смисъл! 

- Как залата ще помогне за стимулиране, от една страна, развитието на града, а от друга, задълбочаване на отношенията със северната ни съседка? 

- Убеден съм в потенциала на залата да даде силен тласък в развитието на града и региона. Тя ще бъде основата за стимулирането на нови, неразработени до момента бизнес сегменти, каквито са творческите и развлекателните индустрии, както и алтернативни форми на туризъм - в това число спортен, конгресен, фестивален, панаирен и т.н. 

Именно в тези направления виждам отлични възможности за малкия и среден бизнес да повиши своята конкурентоспособност и да динамизира своето предлагане. Безспорно е, че ефектите, които "Арена Русе" ще генерира, ще надхвърлят националните граници. Концепцията за свободното движение на хора, идеи и ресурси ще се материализира на практика и от това ще спечелят гражданите както на Русе, така и на широк периметър от населени места наоколо. 

- Като човек с ценен опит зад граница, доколко важен е професионалният мениджмънт за едно качествено и пълноценно функциониране на "Арена Русе" като съвременна инфраструктура, която ще повлияе на културния живот? 

- Професионалният мениджмънт е може би най-важната съставка в цялостния микс, въз основа на който "Арена Русе" би могла да функционира пълноценно. Въпреки че местното търсене на културни продукти е на изключително високо ниво, мащабът на новата зала предполага целенасочени усилия за привличане на външни публики - както от страната, така и от чужбина. Няма спор, че успехът на "Арена Русе" предполага активно сътрудничество между нейния мениджърски екип и общинската администрация. С радост мога да отбележа, че този процес е много добре структуриран и съвсем скоро видимите резултати ще потвърдят това. 

- Какво е най-голямото Ви желание спрямо Русе, което искате да се материализира в близко бъдеще? 
- Макар че не съм роден в Русе, по-голямата част от съзнателния си живот съм прекарал тук и на града съм посветил и дължа най-хубавите си години. Отчасти разбирам и оправдавам, но непримиримо противодействам на все още силно доловимите прояви на скептицизъм сред русенци. 

Това е своеобразен рефлекс - вероятно заради системното загърбване на града от централната власт в продължение на много години, ето защо всички наши усилия са насочени към спечелване на доверието на хората, към обединяването около общи каузи и цели. Такива безспорно са възраждането на европейския облик на Русе, възвръщането на самочувствието на русенци и утвърждаването на града като едно средище на културата и знанието, на европеизма и свободния дух. 

- Г-н Карапчански, благодаря Ви и успех! 

- Благодаря и аз!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: