Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Започна иновативния проект за борба с ефекта на "топлинния остров" в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 18:01 / 26.10.2023Коментари (0)395
© Община Русе
С официална церемония днес бе даден старт на иновативен проект, свързан с изграждането на зона за борба с ефекта на "топлинния остров". Тя се намира в района на пешеходния подлез на бул. "Цар Освободител", в близост до спортната зала "Арена Русе" в Русе, съобщиха от общината.

На първата копка присъстваха зам.-кметът Магдалина Илиева, Ивайло Кадишев - директор дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи", екипът по проекта, представители на строителния и проектантския екипи.

Строителните дейности на обект "Благоустрояване на открит пешеходен подлез на бул. "Цар Освободител“ за изграждане на зона за борба с ефекта на "топлинния остров" са по Предефиниран проект №3 "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България" към Националния доверителен екофонд.

Проектът стартира през 2021 г., като общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС и е 100% безвъзмездна помощ по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Периодът за изпълнение на проекта е 2021-2024 г., като изпълнението на всички предвидени дейности следва да приключи не по-късно от 30 април 2024 г.

Предефинираният проект №3 цели създаване на иновативна зона за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия, или на т.нар. "анти-топлинен остров“, включваща комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в региона: намаляване площта на нагряване, вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация, естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.

След изпълнението на проектните дейности ще се понижат температурите в района на подлеза на бул. "Цар освободител“ и мястото ще се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

Проектът се изпълнява в партньорство с Националния доверителен екофонд (НДЕФ), Норвежка асоциация на регионалните и местните власти (KS), общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Столична община и Стара Загора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Катастрофи в България
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: