Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Затварят за движение булевард в Русе заради годишнина от гибелта на Ангел Кънчев 
Автор: Екип Ruse24.bg 16:51 / 13.03.2023Коментари (0)849
©
На 17 март (петък) Община Русе и Дружество "Традиция“ ще отбележат съвместно 151 години от гибелта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев, съобщиха на интернет страницата на местната власт.

От 10:30 ч. в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество "Традиция“ ще представи възстановка на неговата саможертва. След това шествие с организаторите и участниците в събитието ще се отправи към паметника на Ангел Кънчев на бул. "Славянски“. В 11 ч. там ще се състои официална церемония по повод годишнината. Тържествени слова в памет на българския революционер ще произнесат кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

В честването ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа "Приста“ с ръководител Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България ще отслужат Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света митрополия.

В знак на признателност към делото на националния герой присъстващите могат да поднесат цветя в края на церемонията.

Водещ на събитието ще бъде актьорът от Драматичен театър "Сава Огнянов“ Косьо Станев.

От 10:45 до 11:30 ч. ще бъде преустановено движението по бул. "Придунавски“ за шествието от Речна гара до паметника на Ангел Кънчев и по бул. "Славянски“ за официалната церемония. Призовават се гражданите да освободят пространството около паметника от паркирани автомобили.

Българският революционер Ангел Кънчев умира на 5 март 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет. На 17 март /5 март по стар стил/ 1872 г. Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е издаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са "Да живее България!“.                                            

      В Русе има два паметника на революционера - в близост до лобното му място на бул. “Славянски", както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: