Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Затвориха млечна кухня в Русе, има съмнения за салмонелоза
Автор: Силвия Станева 22:27 / 28.06.2019Коментари (0)749
©
Областна дирекция по безопасност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) издаде и връчи днес, 28 юни, заповед за временно прекратяване дейността на Детска млечна кухня, свързана със случаи на хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в град Русе, съобщиха от агенцията. 

Издадено е предписание за спиране реализацията на храните от обекта, който вече е запечатан до изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване. От днес, 28 юни, е спряно изхранването на детското заведение, след положителните за Салмонела група Б резултати от изследванията на децата.

На 27 юни, от Регионална здравна инспекция – Русе (РЗИ-Русе) подават информация към ОДБХ-Русе за случай с потвърдено за Салмонела гупа Б на дете, посещавало Детска ясла № 9 в гр. Русе. Става ясно, че има заболяло на 17 юни дете, което е хоспитализирано на 19 юни в ОИБ УМБАЛ "Канев"АД – Русе. Направени са изследвания на детето и на 25 юни излиза положителен резултат за Салмонела група Б.

Веднага след получаване на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, е извършена проверка на Детска ясла № 9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от Детска млечна кухня.

Инспекторите от отдел "Контрол храни" – ОДБХ-Русе, след извършване на проверката, не са констатирали несъответствие, свързано с безопасността на храните. В обекта е установено, че се спазва добра хигиена, наличните храни се съхраняват съгласно условията, посочени от производителите, обслужващият персонал е с редовно заверени лични здравни книжки. Редовно са водени записи по системата за управление безопасността на храните.

Проверени са препаратите за почистване и дезинфекция, които са правилно съхранени и в срок на годност.

На 28 юни, днес, ОДБХ-Русе е уведомена за друго дете, заболяло на 24 юни и хоспитализирано на 26 юни в ОИБ УМБАЛ "Канев" АД – Русе, със съмнение за Салмонелоза, за което има вече потвърждение за положителен резултат за Салмонела.

Днес в 10.00 ч., ОДБХ- Русе е уведомено от РЗИ-Русе за потвърдени нови 4 положителни проби за Салмонела гупа Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при съмнение за Салмонела, на деца и персонал, посещаващи Детска ясла № 9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена вече клиника, а две са само носители – нямат изявена клиника на заболяването.

По повод случая от ОДБХ-Русе предприемат необходимите действия по компетенции. Създаден е Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е изследване за установяване броя на заболелите, хоспитализирани и контактни лица в Детска млечна кухня и Детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. 

Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби готова храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала и транспортирането им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна.

Насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б, е целият персонал на Детска Млечна Кухня.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Covid-19
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: