Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Говори българката, изпробвала ваксина срещу COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 11:25 / 14.09.2020Коментари (0)1076
© BgOnAir
Възобновяват клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания. Новината беше потвърдена от фармацевтичната компания и Оксфордския университет, който също участва в проекта. Проучванията бяха спрени след установени странични ефекти при един от пациентите. Сред доброволците, участващи в проекта, е и българката Мария Спирова.

"Първата доза от ваксината получих на 7 август. Аз съм към една от 11-те групи, които са част от изпитанието. Моята група е тази, на която ще се постави най-високата доза ваксина. Предстои ми тази сряда, на 16 септември, да получа втората доза", разказа тя в телевизионно интервю.

"Никой в това проучване не знае дали получава експерименталната ваксина срещу COVID-19, или вече лицензирана ваксина против менингит, която се поставя на контролната група, за да може да се проследи научно дали хора, които имат тази експериментална ваксина, всъщност дават значително по-добър имунен отговор, отколкото хора със здрав организъм", обясни Мария Спирова. "Получих най-често срещаната реакция. Около 40 часа поддържах по-висока температура - около 38 градуса, след което тя отшумя. Оттогава не съм получавала никакви признаци от организма си, че нещо се е случило с мен", разказа още тя. По думите й условията човек да участва в проекта е да няма хронични заболявания, да е в добро общо здраве и да не се е сблъсквал с коронавируса и съответно да няма антитела в организма.

"В момента знаем, че ваксината създава добър имунен отговор и произвежда антитела. Не знаем обаче дали ги произвежда достатъчно стабилно и дали през следващите 10 месеца ще имам тази защита, или тя ще спадне много бързо. Всяка седмица си правя PCR тест", поясни Мария Спирова. От март, когато са започнали изпитанията на ваксината върху хора, досега са инжектирани 18 000 души. Сред тях има двама, за които се е смятало, че е възможно да са развили страничен ефект. Става дума за някакъв вид неврологичен симптом като отслабени крайници.

"Няма обаче доказателства, че тези симптоми са свързани с ваксината. Проучването се спря, за да може британската регулаторна агенция да прегледат данните. Заключението е, че няма достатъчно доказателства, за да се свърже състоянието на този човек с изпитанието на ваксините", обясни Мария Спирова.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: