Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Витанов: Добре е извънредната епидемична обстановка да бъде удължена
Автор: Екип Ruse24.bg 11:29 / 18.09.2020Коментари (0)1425
©
Как ще се отрази завръщането в училище на заболеваемостта от коронавирус у нас? Според математика от Национален оперативен щаб - проф. Николай Витанов, няма спор, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му повишеното спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. При достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират, смята той. 

"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.

"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.

И изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август - началото на септември. С идването на втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден. 

"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.

Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани. 

"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мартенски музикални дни 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: