Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Само формирането на стаден имунитет можело да ограничи COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 10:03 / 23.09.2020Коментари (0)1229
©
Американски учени са разработили няколко сценария за развитието на новата епидемия от коронавирус за пет години напред. Те вярват, че само формирането на стаден имунитет може да го ограничи. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Science“, цитирани от БГНЕС.

Използвайки прости епидемиологични модели, авторите изчисляват големината и времето на бъдещите епизоди на COVID-19 през следващите години.

Изследователи от Принстънския университет изследват различни сценарии – в зависимост от ефективността и продължителността на имунния отговор на SARS-CoV-2, както и възможната реакция на вируса към ваксини и нефармацевтични мерки – затваряне на бизнеси и училища, ограничения или пълна изолация.

Авторите са се постарали да вземат предвид в своите конструкции всичко, което е известно до момента за естеството на инфекцията, възможната степен на нейната тежест, характеристиките на първичната и вторичната инфекция, както и нивата на придобити имунни отговори след естествена инфекция или ваксинация.

Резултатите показали, че ключов фактор за формирането на бъдещата траектория на глобалната пандемия от коронавируса е силата и устойчивостта на естествения и особено предизвикан от ваксина имунитет. Според изследователите ваксината, която генерира силен и дългосрочен имунен отговор, може значително да ограничи разпространението на инфекцията в бъдеще.

"Голяма част от дискусията около развитието на COVID-19 преди това беше съсредоточена върху въздействието на сезонни и нефармацевтични мерки като носенето на маски и физическото дистанциране“, главният автор на изследването Чади Саад-Рой в прессъобщение на Принстънския университет. “В краткосрочен план и по време на активната фаза на пандемията тези мерки са ключови, определящи тежестта на болестта. Въпреки това, поглеждайки в бъдещето, имунитетът се превръща в критичен фактор."

Фактори като възраст и наличието на усложняващи хронични заболявания също няма да играят решаваща роля в бъдеще, както и честотата на случаите на свръхразпространение.

"В крайна сметка все още не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет срещу SARS-CoV-2 или потенциална ваксина“, казва авторът на изследването Каролайн Вагнер, асистент по биоинженерство в университета Макгил в Канада, работила с преди това в Принстънския университет. “Критичните въпроси, на които трябва да се отговори, са – възможни ли са повторни инфекции и дали имунният отговор на човек може да спре предаването на инфекцията на други. Всичко това ще повлияе на динамиката на бъдещите огнища."

Ако имунитетът като цяло е слаб или само временно предпазва от повторна инфекция, тогава, според авторите, могат да се очакват по-големи и по-чести огнища в средносрочен план. Естеството на имунния отговор също влияе върху клиничните резултати и броя на тежките случаи.

Резултатите показали, че при всички сценарии ваксина, която предизвиква силен имунен отговор, има потенциал да намали значително броя на случаите на COVID-19 в бъдеще. Авторите отбелязват, че дори ваксина, която осигурява само частична защита, при широко използване може значително да намали разпространението на болестта.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: