Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекичко загатнаха за ограничения при влизането и излизането в някои наши градове
Автор: Екип Ruse24.bg 15:54 / 29.09.2020Коментари (3)980
©
Професор Балтов е роден на 19 септември 1966 г. в София. Завършил е Медицинския университет през 1994 г. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на "Пирогов“. От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра "Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“. Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ "Пирогов“ през 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в болницата. Ето какво каза той за "Монитор":

- Проф. Балтов, притеснява ли ви обстановката в училищата и смятате ли, че присъственото обучение може да доведе до рязък скок на болните от COVID-19?

- Мисля, че е логично да има леко увеличение на случаите с COVID-19 след отваряне на училищата, нормално е да има инфектирани и между учителите. В същото време нямам опасения за рязък скок на болните. Мисля, че това, на което трябва да се наблегне от тук насетне, е да има по-строг контрол между учителите и те наистина да спазват указанията-дистанция, носене на предпазни средства, но и извън училището. Всъщност повечето случаи на инфектирани са извън училището, а не вътре в него. Затова трябва да се внимава, да не се посещават масови мероприятия, ходене по заведения, където има опасност от заразяване. Що се отнася до учениците, всички носят предпазни средства, знаете, че са с маски по коридорите. Би трябвало това да остане така. Вярно е, че съществува риска, защото децата с без маски в класните стаи, но все пак смятам, че е по-добре да има присъствено обучение.

- Значи смятате, че решението да има присъствено обучение е било правилно?

- Да, защото реално при онлайн обучението, макар всички да казват, че е добро, няма реален контакт между учители и ученици. То е по-стерилно, така да се каже.

- Добра мярка ли е обаче да се преминава в карантина и дистанционно обучение за две седмици, когато има положителен ученик в класа?

- Това е нещо, което трябва тепърва да се обсъди. Или е необходимо карантината да е 7-10 дни. Ако тестовете на децата са отрицателни, няма смисъл да бъдат две седмици в карантина, а една. Но пък задължително трябва да се направи PCR тест и да се докаже, че няма заразен.

- Не би ли трябвало да се осигурят безплатни тестове и тогава децата да се връщат в училище?

- Би трябвало. PCR-ите би трябвало да са безплатни и това не трябва да е проблем, защото те ще са по предписание на РЗИ. Още повече, че Здравната каса има потенциал да прави по 2800 PCR-а на ден, а в никакъв случай те не се правят. Така че не е проблем това да се върши и те да се подават в лабораториите, които работят към Здравната каса и ще бъдат платени по конкретните цени.

- Преди няколко дни експерти изразиха опасение, че ноември ще бъде критичен и че едва ли не, ако спазваме мерките, декември ще бъде по-лек. Така ли е?

- С промяната на климата разбира се, и рискът се увеличава. Макар да казваме, че вирусът не се влияе от климатичните промени, той продължава да е между нас. Но тогава се променя поведението на хората, те са основно в затворени пространства, докато при по-хубавото време излизат навън. Затова трябва да се увеличи и контролът за носене на лични предпазни средства, защото това донякъде ще ни помогне да задържим покачването на случаите. Поведението на хората трябва много добре да се контролира, самите големи колективи също трябва да спазват мерките, когато се работи на едно място. Нужно е да се спазва дисциплина, дезинфекция, дезинфекция. Контролът може да бъде както личен, така и на работното място. 

- Много ваши колеги изтъкваха като голям проблем високата смъртност. На какво се дължи това, кои са факторите?

- Много са факторите, не е един. Комплексни са причините.

- Притеснява ли ви това?

- Мисля, че сме добре в сравнение с другите европейски държави. Това, което виждаме сега, е моментна картина. Видяхте колко нараснаха положителните, и особено смъртните случаи. Затова и през цялото време отправяме послания хората да спазват дистанция, да носят маски. Контролът е от изключително важно значение. Иначе, че има застаряване на населението, сърдечно-съдови заболявания, диабет, наднормено тегло, по-малко движение на хората, всичко това влияе на организма като цяло. Самото хранене и поведение играе огромно влияние.

- Търсим ли медицинска помощ прекалено късно?

- При доказано положителните има един алгоритъм на действие. Хората със симптоми трябва да потърсят помощта на личния лекар, а той да реагира адекватно и да насочи пациента където трябва. Само преглед по телефона не е достатъчно. Нужно е физически пациентът да се види, за да се разбере какви мерки да се предприемат. Ние реално правим скрининг на пациента в доболничната помощ. В "Пирогов“ всички постъпили в болницата задължително се тестуват. Няма значение с какви оплаквания са.

- Казахте, че на фона на другите страни сме добре. Във Франция само няколко дни след началото на учебната година затвориха 22 училища. Какви са прогнозите ви?

- Това беше очаквано. Но те не са затворени, защото има заразени в училище, а извън него. Ако не бяха заразени, когато идват в училище, нямаше да се стигне до тази ситуация.

- Как ще оцените посланието на Българския лекарски съюз, който излезе с декларация? Вече дори имаше реакция от някои.

- Посланието на БЛС беше изключително адекватно. Ако някой се разпознава в него, положението е "гузен-негонен бяга“. Явно те самите се приемат за хората, за които е изготвена декларацията. Нека да обяснят защо се припознават в нея. Иначе самото послание е напълно адекватно. Трябва да предприемаме едни и същи действия, за да не внасяме съмнения и противоречия в пациентите и те да си мислят, че не можем адекватно да справим със ситуацията.

- Каква е обстановката в "Пирогов“ в момента?

- Обстановката при нас е спокойна, поддържаме един постоянен ръст между 25-30 пациента, които са на лечение. Колкото е необходимо лекуваме такива в интензивния сектор. Като цяло хората в интензивното отделение са по-малко спрямо месеците август и юли. Така че смятам, че септември приключваме в една сравнително спокойна обстановка. Надявам се, че и през октомври ще запазим това отношение, за да се подготвим за ноември, когато се очаква увеличение на случаите.

- Трябва ли наистина да се върнат брифингите на щаба?

- Това не е мое решение. Лично аз смятам, че обществото трябва да е добре информирано, не става дума за плашене, не бива хората да смятат, че брифингите ще застрашат статуквото или едва ли не ще се върнат предишните мерки. Тук трябва да имаме добре информирано общество.

- В какви случаи може да се наложат по-рестриктивни мерки?

- Мерките може да станат рестриктивни единствено, ако случаите нараснат много или не спазваме наложените мерки. Ако се постигне един баланс, може да се справим. Страната ни е с едни от най-либералните мерки. Това е голям плюс, който трябва да се оцени от всички. Хората наистина трябва да спазват тези правила. Всеки си мисли, че е недосегаем за вируса, докато не го застигне. Нека не бъдем отговорни постфактум, а преди заразата да ни застигне.

- Но изключвате отново поставянето на КПП-та, така ли?

- Категорично. За това никой не може да говори. Може да се наложи ограничение при влизането и излизането в даден град, където има рязък скок на положителните случаи, но за цялата страна не може да се говори. И то не става дума, че някой ще го нареди отгоре, а просто, за да се облекчи ситуацията на местно ниво.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вече протестиращите ще са много повече
0
 
 
Нормално ....щом не вярват ще "духат супата"рџ?…
0
 
 
Търсят някой кво ми правите сензации.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: