Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Все повече държави затягат мерките
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 12.10.2020Коментари (1)720
©
Все повече европейски страни затягат ограниченията заради втората вълна от коронавирус. Очаква се британският премиер Борис Джонсън днес да обяви нови мерки. Според предварителните очаквания най-строгите ограничения ще са в  Ливърпул.

Премиерът на Франция Жан Кастекс пък не изключва, че може отново да въведе карантинни мерки в някои региони, за да ограничи разпространението на коронавируса в страната, залята по думите му от "силна втора вълна".

"Ново въвеждане на обща карантина трябва да се избегне на всяка цена. Това е възможно, ако положим усилия всички ние", заяви министър-председателят в ефира на радио "Франс енфо". Кастекс обаче каза по повод евентуални местни карантинни мерки, че "нищо не бива да се изключва, когато виждаме ситуацията в болниците у нас".

В сряда вечерта президентът на страната Еманюел Макрон ще говори по телевизията, а през деня правителството може да обяви нови мерки.

Тази пролет Франция преживя почти двумесечна обща карантина, за да възпре първата коронавирусна вълна. 

Научно изследване пък показва, че коронавирусът е много по-издръжлив, отколкото се смяташе досега. Вирусът, отговорен за COVID-19, може да се задържи върху повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни. Това са изводите от изследване на австралийската Национална научна агенция. За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите условия в продължение на 17 дни. И все пак, изследванията са проведени на тъмно, а вече е доказано, че ултравиеолетовите лъчи убиват вируса.

"Важен фактор е, че все още не знаем каква е инфекциозната доза. Въпреки че открихме вируса след 28 дни, това не означава, че той е способен да причини зараза. И все пак посланието е да се мият ръцете и да се използва дезинфектант", заяви Шейн Ридъл, участник в изследването.

Новото изследване показва още, че коронавирусът оцелява по-малко време при по-високи температури. Той престава да бъде заразен в рамките на 24 часа при 40° С на някои повърхности.

Великобритания започва тестове, дали ваксината БЦЖ предпазва от COVID-19. В изследването ще се включат служители на първа линия.

"БЦЖ е ваксина срещу туберкулозата, но тя е ефективна и срещу редица други вируси. Това вече е доказано при предишни експерименти. Ваксината се използва като усилвател на имунната система най-общо, с възможен важен ефект срещу вируса", посочва Джон Кембъл, професор от университета на Ексетър.

Изследването е част от глобален проект за установяване на ефикасността на БЦЖ срещу COVID-19.

"Ние сме част от много мащабно международно изследване с 10 хиляди доброволци и вероятно няма да имаме резултати преди 6 и 9 месеца. Ще наблюдаваме тези хора в продължение на година", уточнява професор Кембъл.

Проблем обаче може да се окаже набирането на 1000 доброволци на първа линия. Причината - страната трябва да се справя с втората вълна на пандемията.

"Като здравен работник на първа линия аз съм изложен на висок риск от заразяване тази зима. Има доста добра теория за това, че БЦЖ ваксината може да намали усложненията при зараза с COVID-19", заяви Сам Хил, общопрактикуващ лекар в Ексетър

Мексиканските власти пък съобщиха за първия случай в страната на човек, болен едновременно от COVID-19 и грип А. Пациентката - 54-годишна жена, е показала симптоми в края на миналия месец и е била настанена в болница. Жената е с множество придружаващи заболявания. Засега състоянието й се определя като стабилно. Мексико е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от коронавирус.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: