Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Симидчиев: Не говорим за пик на болестта, по-скоро хората промениха поведението си
Автор: Екип Ruse24.bg 09:31 / 14.10.2020Коментари (0)1158
©
Пулмологът д-р Александър Симидчиев пред "Монитор" за драстичния скок на новозаразените с K-19, ситуацията в Европа и ефективността на БЦЖ ваксината.

- Д-р Симидчиев, на какво се дължи драстичният скок на заразените с COVID-19 през последните няколко дни и можем ли да говорим за втора вълна или нов пик?

- По-скоро става дума за промяна на поведението на хората. Всъщност това е причина както за намаляване на бройките, така и за увеличаване. Тогава и вирусът променя скоростта, с която се разпространява. Ако погледнете данните на Националния щаб, ще видите, че по-скоро имаме трета вълна, а не втора. Имаше един малък пик още в началото на пандемията, след това юни-юли и сега - след отваряне на училищата.

- Тоест, наблюдаваме трети пик?

- Имаме трета вълна на повишаване на броя на положителните случаи. Това сочи кривата с данните. Но отново казвам, че не става дума за болни, а за позитивни. В същото време не се наблюдава промяна в същото ниво при хоспитализираните и на приетите в интензивно отделение, което е добре. Много е важно да гледаме честотата на смъртността.

- Между другото имаше дни с доста повишена смъртност и точно тя предизвика притеснение. Сега не е ли повод за тревога?

- Като процент от потвърдените случаи тя е 3,8% от тях. Това е така от края на юни и началото на юли, от тогава няма промяна и показва, че вирусът не е станал по-смъртоносен. Просто потвърдените случаи са значително повече, но това се дължи на съчетанието на няколко фактора, като връщането в обратно в училище на една голяма група от около 700 000 души - става дума за учениците. Но те няма да доведат до по-голяма заболеваемост, по-скоро ще изкарат лека инфекция. Но голяма част от хората не спазват дистанция и не носят предпазни средства. Затова и инфекциите се разпространяват по-лесно сред уязвими групи. Това води и до увеличаване на случаите.

- Има обаче усложняване на обстановката в цяла Европа, не доведе ли това до скока на положителните случаи и у нас впоследствие?

- Не бих казал, по-скоро всичко зависи от поведението на хората. Когато температурите на времето се понижат, те започват да стоят повече в затворени пространства, също така на много места се използва твърдо гориво за отопление, въздухът се замърсява. Така факторите, които допринасят за по-висока заболеваемост, започват да се променят. Неминуемо и броят на позитивните нараства.

- Имате ли повече пациенти с оплаквания и особено деца?

- Има повече пациенти с фибрилни оплаквания, тоест с температура. Но тогава се правят повече изследвания, за да се уточни диагноза. Хората се притесняват, когато имат температура. В такива случаи бих ги посъветвал да не посещават други места, за да не разпространяват инфекцията. Ако симптомите са типични за настинка и няма други оплаквания, може просто да останете в къщи.

- Ще се облекчи ли ситуацията, след като личните лекари ще могат да издават направления за тестване за коронавирус?

- Отговорът ми е да, но това не бива да е безусловно. Ако започнем да изследваме всеки, е неефективно. Трябва да се тестват тези, които имат симптоми, и да се реши дали пациентите са рискови - дали става дума за грип или коронавирус. Особено сега идва сезонът на вирусите и диагностицирането ще е доста по-трудно. При класическия грип имаме ваксина и медикаменти, докато при коронавируса нямаме нито едното, нито другото. Затова е важно да знаем каква е инфекцията, защото в единия случай можем да приложим лечение. При другия имаме само поддържаща терапия. Трябва да се разбере рано, затова са нужни ясни критерии.

- Преди няколко дни стана ясно, че ваксината БЦЖ срещу туберкулоза ще бъде тествана върху служители на първа линия в борбата срещу COVID-19 в някои страни. Има ли основание да се говори за реимунизация при възрастните хора?

- У нас не е дискутиран този въпрос. А и тук става дума за страни, в които не е провеждана БЦЖ програма. Видя се, че в популацията, в които е правена такава, заболеваемостта е по-ниска. Целта е да се стимулира клетъчният имунитет при възрастни хора в места, където туберкулозата не е често срещана. В страни, в които обаче я има, като България, БЦЖ ваксината при възрастни хора не е оправдана. Ние и без това поддържаме такъв имунитет.

- Тоест, у нас не е удачно да се прави при възрастни?

- Точно така, не мисля, че е необходимо. Има три държави - Великобритания, Холандия и Австралия, в които ще се правят такива изследвания, но там няма ваксина БЦЖ. При тях туберкулозата е рядко срещана и няма опасност да се направи на човек, който вече е заразен. Причината да се прави в детска възраст е, че тогава много малък процент са заразени и рисковете са минимални, все пак става дума за жива ваксина. Но тя предпазва от острите форми на туберкулозата, като стимулира клетъчния имунитет. Затова хората боледуват по-леко и то не само от туберкулоза, а и от други заболявания - варицела, коклюш, а сега се видя и че срещу COVID-19.

- Доказа ли се наистина това?

- Има достатъчно публикации, не става дума за тествания, а за събиране на данни, ретроспективни проучвания. Тоест гледа се назад във времето, за да се генерира хипотеза и след това се тества проспективно. Тогава се изследва дали хората, които са ваксинирани, се разболяват от коронавирус. Държавите, които имат БЦЖ програма, по правило изкарват по-леко коронавируса. Не е доказано, но е хипотеза, която има основания да се приеме и да се тества. Затова сега в Австралия, Великобритания и Холандия хората ще се ваксинират, за да се проследи какво се случва след това. Едва тогава ще имаме истинския отговор. - Можем ли да смятаме децата ни за по-защитени, след като са имунизирани? - Разбира се, при всички положения. У нас знаете, че още при раждането бебетата получават първата доза БЦЖ, след което са ваксинират на 7-годишна възраст. Така че те са защитени и от острите форми на туберкулоза, но и от други вирусни заболявания, при които клетъчният имунитет играе важна роля. А БЦЖ ваксината повишава точно клетъчния имунитет.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: