Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат: Носенето на маски на открито трябва да е обнародвано в Държавен вестник, за да е задължително
Автор: Екип Ruse24.bg 10:16 / 22.10.2020Коментари (5)842
©
"Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт“, каза адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право. 

"Общите административни актове, които целят да наложат мерки в обществото, подлежат на обнародване в Държавен вестник и това е начинът и механизмът, по който държавата е сметнала, че всеки един от нас е достатъчно добре информиран, за която и да е промяна в обществено правната сфера, която засяга нашите права“, изтъкна юристът. Гражданите се считат за уведомени по подобни мерки, ако те са обнародвани в Държавен вестник", уточни адвокат Петрова пред БНР.

"Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на сайта на здравното министерство или да се прочете в интернет. Дори да има заповед в конкретика, трябва да обърна внимание, че с подобна заповед няма как да се наложи такава мярка - цялото общество да носи маски на открито -  това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на здравеопазването“ – категорична е Мария Петрова.

Според нея задължителното носене на маски трябва да се опише в друг административен акт, а не в заповед на здравния министър, съобразно Закона за административните актове.

"Освен това трябва да се има предвид, че сега не сме в ситуацията на извънредно положение, а сме в извънредна епидемиологична обстановка, която по силата на Закона за здравето не дава възможност едностранно на министъра на здравеопазването да прави мерки от такъм мащаб“, допълни специалистът по медицинско право.

Мария Петрова отбеляза още, че никъде не е разписано как ще се процедира с хората, които по медицински и здравословни причини не могат да носят маски, както и за кои хора е задължително да носят маски.

"С оглед интереса и здравето на децата не е най-добре те да носят маски, това се коментира и от Педиатричната асоциация. Разчитам, че в тази тежка ситуация здравните власти ще излязат със становище относно децата, защото според мен тази уязвима група е защитена по смисъла на Конституцията, към тях трябва да се подхожда с по-висока доза внимание.“

По думите на Петрова властите не успяват да убедят хората да носят маски, защото е разрушено доверието и защото поведението на властта не кореспондира с мерките, които налага.

"Очаквам с нетърпение да видя как министерството на здравеопазването ще опази общественото здраве с маските на открито, в какъв акт ще го обективира и как ще гарантира правата на нас пълнолетните така и на всички деца“, категорична е Мария Петрова.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Егати специалиста. В ДВ се обнародват закони. Носенето на маски неможе да се запише като закон. Кой ти продаде дипломата бе, моме?
0
 
 
Вземи си наври дипломата в предния и задния отвор,смотло!И тази ще ми защитава правата - прочети какво пише в законите!
+2
 
 
Закон за здравето, чл. 63... (4) При обявена извънредна епидемична обстановка по ал. 1 министърът на здравеопазването въвежда със заповед временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделна област.
+2
 
 
ЗАЩО ЛИ НЕ СПРАТ АДВОКАТИТЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ВСЕЗНАЕЩИ СЕ - ГОРКАТА ДЪРЖАВА - С ТЕЗИ АДВОКАТИ ДО НИКЪДЕ НЯМА ДА СТИГНЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: