Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронавирусът не пощади нито една балканска държава
Автор: Екип Ruse24.bg 10:09 / 23.10.2020Коментари (0)719
© Reuters
Някои от държавите в югоизточната част на Европа вярваха, че са спрели развитието на пандемията, но втората вълна от коронавирус ги принуди отново да затегнат мерките. Ето каква е ситуацията в отделните държави към момента според Дойче Веле.

България: не леглата са проблем, а липсата на специалисти

За поредно денонощие са регистрирани над 1000 заразени на ден. До края на ноември, докогато е в сила извънредната епидемична обстановка, носенето на маски на открито е задължително. В заповедта на здравния министър Костадин Ангелов се посочва, че при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Тревожно е и положението в болниците. Директорът на Александровска болница Борис Богов съобщи, че на среща със здравния министър е била обсъдена необходимостта всички 90 болници в София да открият отделения за коронавирус. В момента едва 13 болници разполагат с такива. Богов подчерта още, че не леглата са проблем, а липсата на специалисти.

Гърция: случаите са малко, но дали това е реалността?

Гърция премина през първата вълна образцово и сега също показва забележително ниски нива на инфекция - само по 43 нови случая на милион жители. Броят на заразените спрямо общия обем тестове създава впечатлението, че Гърция се справя блестящо. Съществуват обаче съмнения дали Гърция отчита действителния брой на коронавирусни инфекции в страната. В страната целенасочено се тестват уязвимите групи от населението - болногледачи и мигранти, но не се правят произволни тестове, от които да се разбере по-добре какъв дял от общото население е заразен с коронавирус. Макар обаче да не е ясно колко по-голям е броят на заразените, ситуацията е под контрол, тъй като броят на новите случаи е стабилен от три седмици насам.

Словения: беше за пример, а сега е в частичен локдаун

В средата на май Словения обяви, че се е преборила с пандемията и се превърна в образец за останалите страни от региона. Но големият брой новозаразени - 300 души на 100 000 жители, принуди правителството отново да посегне към внезапната спирачка: частичен локдаун за 30 дни, полицейски час след 21,00 и излизане навън само за работа или при посещение на лекар. Словенците недоволстват, но подхождат с разбиране към ситуацията.

Хърватия: туристическата страна остана без туристи

Кризата, предизвикана от коронавируса, удари най-силно Хърватия, посочва Марио Холцнер от виенския Институт за международни икономически изследвания. Той се опасява, че Хърватия е заплашена от сериозен спад на брутния вътрешен продукт. Държавата с население от 4,3 милиона души за първи път регистрира над 1000 нови инфекции за ден. През лятото например на полустров Истрия в продължение на дни нямаше регистрирани нови случаи. Правилата за борба с коронавируса все още са относително умерени, локдаун не се обсъжда.

Черна гора: първо се справяше, а сега е огнище

С население от почти 630 000 души и с 2385 заразени на 100 000 жители в момента Черна гора е начело в черния списък на страните, засегнати от пандемията. При това там още в началото на юни официално бе обявено, че вирусът е победен. В края на първата вълна, през пролетта, малката държава отчете 324 заразени и девет починали. Към днешна дата цифрите са драматични: 17 000 новозаразени и 250 смъртни случая.

Унгария: хлабави мерки заради икономиката

На този етап Унгария се стреми да избегне стъпки, подобни на локдауна през пролетта. Тогава границите и училищата бяха затворени и вирусът можа да бъде овладян. Но този период отмина. Макар броят на инфекциите да нараства, Унгария подхожда сравнително спокойно за момента: баровете, ресторантите и кинате са отворени до 23,00. Има изискване за задължително носене на маска, но не всички се придържат към него.

Румъния: здравната система изнемогва

Здравната система в Румъния е на ръба: за 20-те милионна румънци има само малко повече от 1000 легла в интензивни отделения за пациенти с коронавирус. Почти три четвърти от тях вече са заети, докато броят на заразените нараства застрашително всеки ден. В отговор на обвиненията президентът Клаус Йоханис заяви: при катастрофа като тази човек не трябва да търси виновни, а решения. Много румънци обаче не вярват, че управляващите ги ще се справят с кризата.

Сърбия: лекарите се опасяват от колапс в болниците

В Сърбия критиките към системата се изострят още повече от проблемите, предизвикани от пандемията. В страната липсват добре обучени лекари, повечето са заминали в чужбина. Ето защо около 3000 медици се събраха, за да тушират поне до известна степен провала на кризисните щабове. Те предупреждават за "италиански сценарий" в случай, че пациентите с Ковид-19 станат твърде много и се стигне до парализа на здравната система.

Босна и Херцеговина: болничният персонал е малко

В болниците в Босна и Херцеговина има достатъчно медицинска техника, но липсват лекари и специалисти, които да могат да обслужват устройствата. Заради увеличаващия се брой случаи в два региона - Сараево и Уна-Сана, бе въведено задължението за носене на маски и на открито. В Сараево ще се нагалат и сурови глоби - над 500 босненски марки (около 250 евро) при неспазване на разпоредбите.

Албания: над 11 години задължително с маски по улиците

Епицентърът на пандемията в Албания е столицата Тирана - там са регистрирани над половината от новите случаи. Броят на починалите също се е увеличил - от 31 в средата на септември до 451 (към 19 октомври), откакто ресторантите, баровете, училищата и басейните са отворени отново. Премиерът Еди Рама обясни, че засега е изчерпан едва малко под половината от медицинския капацитет, независимо от нарастващия брой новозаразени.

Косово: нервност покрай икономическата криза

Тъй като в Косово в началото на юни относително строгите мерки бяха облекчени, броят на новоинфектираните се увеличи. Поради това бе въведено задължителното носене на маска както на закрито, така и на открито. Тези, които отказват да спазват разпоредбите, трябва да платят глоба между 35 и 300 евро. Жителите на Косово ни най-малко не посрещнаха с разбиране поста във Фейсбук на премиера Авдула Хоти, който обоснова по-строгите мерки с идеята, че така ще може се предотврати втори локдаун. Между 20 000 и 40 000 души вече са загубили работата си вследствие на кризата.

Северна Македония: дошла ли е втората вълна?

Броят на заразените се увеличава, а инфекциозните отделения в болниците са препълнени. Министърът на здравеопазването Венко Филипче предупреди, че есента и зимата ще са мрачни и заплаши с въвеждането на нов локдаун. В момента се обсъжда по-ранното затваряне на ресторанти, кафенета и магазини, забраната на масови събития и съкращаването на обществения транспорт наполовина.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: