Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронавирусът в Европа - как се борят различните държави?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:53 / 24.10.2020Коментари (0)867
© Reuters
Повечето европейци все още не са си взели поука. В Ирландия, подобно на Чешката република и някои части на Испания, има шестседмичен период на затваряне на училищата, който щади само ученици, ключови работници и изолираните.

На други места има заключвания в много разновидности. В Белгия, друга силно засегната държава, можете да посещавате хора, да ходите на работа, ако се налага, училищата са отворени, спортът на открито е разрешен, културните заведения и магазините все още са отворени. Събиранията са ограничени чак между полунощ и 5 сутринта.

В Англия има три нива на заключване. Те се прилагат на регионално ниво, но изглежда цялата страна неумолимо се насочва към него. Франция също има регионален режим на заключване, въпреки че приемът в болниците се увеличава и националната система за тестване и проследяване изпитва трудности. Това е седмата страна, която достигна милион случаи.

Европейците си задават един-единствен въпрос: това ли е новото нормално? Дотогава, когато ваксината дойде след година или две, ли ще живеят ли в този свят на ограничения, забранени пътувания, дистанции и увредени икономики?

Отговорът е да, ако вашето правителство остане без идеи и пари, коментира ДЕ24. Ако обаче вашето правителство има система – откриване-тест-проследяване-изолация, като в Япония и Южна Корея, можете да се радвате на по-нормална норма.

Но явно това е много голямо "ако“. Азиатските държави от години изграждат системи за борба с този тип пандемия, базирани на опита на MERS и SARS в началото на този век. Европейците не са се борили с пандемия от такъв мащаб от 100 години и са се подготвили за грешната.

"По-рано се говореше, че това се предава като грип. Това не е така", казва Дейвид Хейман, бивш председател на Обществено здравеопазване в Англия, който заема длъжност в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина."Грипът идва в страната и се разпространява незабавно в общността. Няма начин да се овладеят огнищата на грип. При COVID-19 тази инфекция навлиза многократно сред населението чрез дискретно огнище, което може да бъде спряно“, казва той. "Можете да намалите предаването от тази общност, като изолирате хората, които могат да бъдат засегнати.“

Но изолирането е трудно и европейците се мъчат. Английската система за проследяване на контакти постига по-малко от 60 процента от целите си. И само един на всеки петима хора, на които е препоръчана изолация, прави това правилно през всичките 14 дни.

"Ако погледнете къде се намираме, в момента не можем да се измъкнем от тази вълна, без да броим смъртта на десетки хиляди“, каза британският научен съветник Джон Едмъндс пред парламентарна комисия тази седмица.

Ако правителството не може да открие и изолира правилните хора, казва Харис от СЗО, то трябва да изолира всички по подразбиране. Когато европейските държави блокират, това е съзнателно или несъзнателно признаване на провал.

Да го направиш както трябва

На мрачното платно на Европа има по-светли петна: места, които демонстрират едно по-устойчиво "ново нормално“ преди ваксинацията. Примерът е Германия, в която в момента се наблюдава пик на някои места, но с нисък брой, на който завижда Европа. Точният ход? Канцлерът Ангела Меркел реагира рано. Тя излезе в началото на март – когато всички, с изключение на италианците, все още бяха в голяма опозиция – и каза, че COVID-19 е най-голямата криза, пред която е изправена страната след Втората световна война. Германските власти го приеха сериозно, мобилизираха се и преглътнаха очакваните резултати от тежките решения.

"Трябва да прецените вредата от вируса и социалното дистанциране, а ние успяхме да подходим много внимателно“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан пред британския мозъчен тръст.

Германия беше също добре оборудвана: повече съоръжения за тестване, повече вентилатори, повече защитно оборудване, повече болнични легла на пациент и децентрализирана система, която отговаря на местните нужди.

"Необходими са голямо количество работна ръка, много обучение, много пари – трябва да създадете лабораторни мрежи, да закупите помощни медикаменти, да поддържате доставки. Ако не сте се ангажирали рано, трудно е да наваксате“, казва Харис.

Германия, Финландия и Австрия тестват и проследяват по японски начин. Те използват положителните тестове, за да открият клъстерите на огнища, вместо да се самоизолират от всеки, който се е бил в контакт със заразеното лице.

Другото място с потенциално устойчива стратегия е – шшт, тихо! – Швеция. Нейният известен главен епидемиолог Андерс Тегнел заяви пред "Ню Стейтсман“ тази седмица, че подходът на неговата страна е бил до голяма степен неразбран.

"Не заключихме хората като много други страни, но определено имахме виртуално заключване. Шведите промениха поведението си неимоверно. Спряхме да пътуваме дори повече, отколкото съседните ни държави. Летищата нямаха полети за никъде, влаковете извършваха няколко процента от нормалните експлоатации, така че имаше огромна промяна в обществото“, каза той. "Заедно с други страни се опитваме да забавим разпространението колкото е възможно повече. Все още имаме виртуално заключване в Швеция и по този начин можем да се чувстваме в известна безопасност, че няма да има големи промени."

За останалата част на Европа – не е ясно каква цел преследват британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон. Ако сегашният поток от ограничения започне да забавя втората вълна, какво тогава? Едно отпускане – и пак ще се върне? Или запазвате ограниченията – и се изправяте пред все по-недоволно население?

В страна като Великобритания това означава да се преосмисли как функционират политиката и правителството – трябва да има по-голяма децентрализация, както в организационен, така и във финансов план. Изграждането на сложна система за защита от разпространение обаче не е лесно, тъй като вълната приижда.

Единствената неправилна опция е да заровите главата си в пясъка. Както британският съветник Едмъндс каза на депутатите тази седмица: "Ние ще живеем с този вирус завинаги. Малък е шансът той да бъде изкоренен."

Може да мине много време, преди чехите отново да празнуват на Карловия мост.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: