Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Томов: Ще последва епидемичен взрив, ако след 2 седмици отново отворим всичко
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 29.10.2020Коментари (0)773
©
Лъчезар Томов е доктор на математическите науки, преподавател в НГДЕК, асистент и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет. Препечатваме позицията му от Facebook относно ситуацията с коронавируса у нас и наложените мерки..

Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06, когато всичко се отвори едновременно.

Ако отворим по същия начин след две седмици, експлозията ще е по-голяма от сегашната, защото базовото ниво на разпространение ще е по-високо от това в началото на септември, когато изглеждаше, че епидемията затихва (само изглеждаше, обаче). Време е за някои поуки свързани с работата и капацитета на РЗИ и държавната политика.

Децата заразяват активно другите, могат да бъдат и свръхразпространители (достатъчно изследвания вече има за това в Израел, Индия и др.)

При по-малките деца процентът на асимптоматичните и пресимптоматичните преносители е висок, над 50%

Големите деца ходят по кафенета, барове и дискотеки и после на училище.

Инкубационният период е 7 дни, но има още няколко дни до забелязване на симптоми, затова е адекватно да се работи поне с 10 дни период.

На фона на тази опасна комбинация, за която предупредих през февруари (поотделно всяко е не толкова опасно, но заедно са мощни), РЗИ за разлика от немските си колеги решиха да тестват при поява на симптоми. Министерството на здравеопазването разреши "най-либералните мерки" в училище, като самите учители не вярваха, че има вирус. Илюзията,че може да не се носят маски в час, защото така било в Германия не издържа дълго. Мерките са система, а не колекция от отделни действия. За да няма маски в клас, в Германия:

а) смениха вентилацията в училище (Редакция с бележки от Георги Заяков: На ниво намерение е, Мюнхен са купили. Берлин е с отчайващ подход, бавят се местните правителства със закупуването за училищата, но са купили за себе си);

б) тестват проактивно, а не чакат да се появят симптоми

в) тестват масово извън училище, много повече от нас

г) работниците продължават да работят от вкъщи навсякъде където е възможно

д) носенето на маски на закрито е повсеместно и налагано от държавата

Никоя мярка не може да се разглежда сама за себе си и не работи както очакваме, ако не е част от цяла система, ако не е плод на анализ на разпространението и на свързаността, на контактите между хората. На фона на 27% педагози в рискова група, подобно отваряне за угаждане на избирателите е безотговорно и опасно. Опасно е и за здравните работници, които са в рисковата група дори да са в перфектно здраве. Политикът трябва да мисли за доброто на народа си, не за своето (спомнете си Първа книга от Държавата на Платон).

Липсата на ресурси не е оправдание. Има и европейски средства, има възможност за заеми (за някои неща има смисъл да се вземе, защото са инвестиция), има излишни разходи в милиарди за политически проекти.

Сега е времето да се наемат нови хора в РЗИ, да се увеличат там още заплатите, както и на здравните работници на първа линия. Време е за масово закупуване на антигенни тестове колкото може повече.

Време е за промяна на политиката на работа в училище, за да може поне малките ученици да учат там безопасно, а по-големите да са периодично там. На родителите трябва да се обясни,не да се правят референдуми по експертни теми. Ако искаме училище през зимата, ще трябва вентилация, която сменя въздуха в стаята с нов на 2 мин. Ако не може, поне хибридно обучение на половинки с маски в класните стаи, другата половинка гледа и участва от вкъщи.

Трябва да се даде заповед за работа от вкъщи. Работодателите са расли през социализма и имат инстинкта да изпълняват заповеди, за да не носят отговорност. След понижаване на новите случаи на ден, трябва да се отваря поетапно и да се проследява активно какво се случва, не всичко наведнъж. Дискотеките да са последни. Може да се помисли и за някакво обезщетение за тях, въпреки, че в пазарна икономика се очаква предприемачите да си поемат сами рисковете.

Ако отново се наложи да затваряме след отварянето, ще е за няколко пъти по-дълго, затова този път да мислим предварително.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: