Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Попов: "Ивермектин" дава много добри резултати при лечение на COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 17:20 / 23.12.2020Коментари (0)1167
©
Полк. доц. д-р Георги Попов, е началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. Участва във военни мисии в Босна и Херцеговина, Украйна, Косово и Македония. Хоноруван преподавател по "Инфекциозни болести" на студенти от специалностите "Медицина" и "Медицинска сестра" при Медицински факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски". През 2018 г. печели приза "Лекарите, на които българите вярват". "Блиц" потърси мнението на доц.Попов по най-актуалните теми в здравеопазването. 

- Доц. Попов, измина близо месец от наложените от правителството ограничения срещу разпространяването на пандемията от COVID-19. За последните 4 седмици заболелите от вирусната инфекция са почти два пъти по-малко. Възможно ли е медицинските резултати да са още по-добри и през следващите дни и седмици?

- Взетите мерки бяха твърде навременни и ето, че вече виждаме първите положителни резултати. Това се забелязва осезаемо при нас и болниците, които работим най-активно със заразените от коронавирусната инфекция. Във ВМА имаме 10 т.нар. COVID клиники, в които има настанени средно по 20 пациента и аз ги обхождам всеки ден, за да ги консултирам. Забелязвам в нашите клиники значително намаляване от почти наполовина по-малко приети болни. Подобно нещо се отчита и в нашите два центъра за интензивни грижи, в които болните са намалели в голям обем. Убеден съм, че ограничителните мерки дават своя резултат и удължаването им след 21 декември ще доведе до по-малко заболели български граждани.

- Пазят ли се отговорно нашите сънародници от COVID-19?

- Аз смятам, че здравната култура на населението се повиши. Изминаха повече от 7 месеца от навлизането на коронавирусната инфекция в България. Мерките, които са неспецифични - носенето на предпазни маски, дизинфекцирането на ръцете и социалната дистанция промениха профилактиката към респираторните инфекции и то не само по отношение на COVID-19 и вече забелязваме по-малък брой на заболели в началото на зимния период. 

- Какво е мнението Ви за ваксинацията?

- Първо искам да кажа, че аз категорично ще се ваксинирам и подкрепям ваксинацията. Преминавайки от предишния Ви въпрос за неспецифичната профилактика за предпазване от вируса, преминаваме към специфичните мерки. На първо място това е ваксинацията, а на второ - медикаментите. Говорейки за ваксинацията, искам да уверя, че на 27 декември тя ще започне във всички държави от ЕС, включително и в България. За ВМА ще се заделят 100 ваксини. Вече са определени и първите 100 човека, които работят на първа линия в борбата срещу коронавирусната инфекция и ще бъдат ваксинирани. Първият ваксиниран във ВМА ще е нашият началник генерал-майор Мутафчийски и после всички ние, които работим на първа линия. В първите дни на януари 2021 г ще пристигнат допълнителни ваксини, които ще обхванат всички наши колеги, които лекуват пациенти с COVID-19.

- Хиляди българи започнаха да използват лекарството "Ивермектин“ при лечение от COVID-19. Какво е мнението Ви като специалист за този медикамент?

- Този препарат се появи в полезрението при лечение на коронавирусната инфекция още през април 2020 г.  В началото качествата му бяха подценени, защото се смяташе, че може да се използва най-вече при лечение на паразитни болести, проказа и филариаза. Проведени бяха и изследвания за качествата на "Ивермектин"-а в нашата страна. Аз съм особено радостен, че и нашата болница, участваше в това проучване, заедно с още 9 медицински центъра в цялата страна. Аз бях поканен като клиничен консултант в това проучване и като такъв съм подписал споразумение за конфиденциалност. По тази причина сега не мога да коментирам в детайли резултатите от проучванията, но ще отворя малко вратата като кажа, че то е към своя край. Проучването е двойно слято и плацебо контролирано, провежда се по всички изисквания на световната практика. Ние сме към края на това проучване и с колегите дадохме мнението си във връзка с използването на този препарат. Мога да кажа, че съм голям оптимист за стоте болни в цялата страна, които получиха този медикамент като част от българското проучване за "Ивермектин"-а.

- В кои стадии от развитието на вирусната инфекция е най-подходящо да се приема "Ивермектин"?

- С този въпрос улучихте точно в десетката, защото отговорът е, че "Ивермектин"-ът се използва твърде рано в лечението на коронавирусната инфекция. "Ивермекнин"-ът няма показания при една седмица след заболяването. Показанията му са две: като профилактика, знаем, че има две много важни проучвания в Аржентина и Израел, където е включен в националния център за профилактика на вирусната инфекция. В Аржентина проучването завърши с много добри резултати по отношение на профилактиката. Второто приложение на "Ивермектин"-а е непосредствено след започване на лечението от COVID-19. Неговият прицел е в профилактиката, като намали възможността вирусът да проникне в клетката. Това е и голямата сила на този медикамент и с тази цел се използва още в началото на лечението.

- "Ивермектин" вече се използва в държави като САЩ и Израел. Кога може официално да бъде приложен и в България?

- Моите наблюдения са, че след клиничното проучване на "Ивермектин"-а, което е съвсем към края си, той ще бъде предоставен на Националната лекарствена агенция в България и ще чакаме нейното разрешение за официалната му употреба в нашата страна като превантивно и лечебно средство. След като разрешението бъде получено, "Ивермектин"-ът ще бъде въведен официално в клиничната практика. Независимо, че официалните документи ще бъдат подписани през януари, този препарат вече се използва в много аптеки и болници. Колегите от "Пирогов" съобщават за много добри резултати при лечението с този препарат.

Още по темата: общо новини по темата: 11880
07.05.2024 »
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: