Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българите минаха на антидепресанти в пандемията!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:48 / 19.02.2021Коментари (0)801
©
Пандемията, голямото затваряне и страхът от неизвестното са накарали българите да търсят подкрепа в антидепресанти и психотропни лекарства. Това показва и проучване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи - "Психично-здравни аспекти на епидемията от COVId-19 в България“.

Изследването сравнява данни от началото на пандемията с данните от 2019 година.

Резултатите показват, че епидемията е повишила нивата на тревожност сред хората, както и агресията, автоагресията и психопатогенните черти

на информационната среда. От НЦОЗА са направили анализ на данните от продажбите на психотропни медикаменти (бензодиазепини, антидепресанти и фитопрепарати, които имат ефект върху тревожността и депресията). Забелязва се отчетлива тенденция на увеличена продажба на такива медикаменти през месец март, когато беше обявено извънредното положение у нас заради COVID-19. Най-много продажби има в групата на транквилизаторите, които намаляват тревожността при всекидневен прием. За март 2020 г. увеличението е с 22.6% спрямо същия месец на 2019 г. Отчетени са около 208 хил. продадени опаковки през март 2020 г., съобщава "Монитор".

Данните показват очевидно по-висока продажба на хидроксизина, който е леснодостъпен. Продажбите от него стигат до около 100 000 опаковки, което е с 39.5% повече, сравнено през март 2020 г. с март 2019 г. Има ръст и в медикаментите, които се изписват със специален режим - така наречената зелена рецепта. През март 2020 година са продадени с 24,6% повече опаковки клоназепам в сравнение с март 2019 година.

От НЦОЗА са отчели и значително повишено търсене през първите три месеца на 2020 година на антидепресантите. Увеличението е плавно, за януари е 2,4%, за февруари вече ръстът е с 14,14%. Най-висок е процентът продажби през март 2020 г. - 23.6%, сравнено със същия месец на 2019 г..

В проучването е отделено и специално място на препаратите на билкова основа, които имат антитревожен ефект. Оказва се, че хората с по-голяма лекота посягат към тези изделия. Продажбите на сухия екстракт от жълт кантарион за първите три месеца на 2020 г. са се увеличили двойно - от 41 до 53%. С близо 29% пък е нараснала продажбата на друг леснодостъпен и широко изписван в България комбиниран медикамент, посочват още от НЦОЗА.

Ръстът на продажбите на психотропни медикаменти е най-отчетлив през месец март, което съвпада с началото на епидемията и обявяването на извънредно положение. Част от причините за това вероятно са свързани с увеличаване на броя на хората, които имат необходимост от медикаменти, намаляващи тревожността, както и заради презапасяване от лица с хронични заболявания. След това през април и май се наблюдава намаляване на продажбите

Това може да се обясни с ограничения достъп до специалисти заради въведените рестриктивни мерки, както и самоизолацията.

Едновременно с увеличеното търсене на медикаменти, които повлияват тревожността, се наблюдава спад на посещения при психиатър и невролог в извънболничната помощ, както и остри интоксикации с психоактивни вещества в България.

По данни на Здравната каса за изследвания период (януари-март 2019/2020 г.) посещенията при невролог и психиатър са намалели с 12%. Причината за това най- вероятно е страхът от зараза при посещение на лечебни заведения. Това се потвърждава и от увеличената продажба на медикаменти, които могат да бъдат закупени и без рецепта от специалист.

За разлика от тези данни се установява повишение на острите интоксикации с психоактивни вещества с 11.3%, дължащи се най-вече на увеличената злоупотреба с алкохол. От НЦОЗА обясняват това с повишената консумация по време на епидемичната обстановка. Съществуват категорични доказателства, че употребата на алкохол и наркотици, слабата икономическа сигурност, както и бедността са рискови фактори за проява на насилие.

Експертите отчитат ръст и на агресията

Изолацията неминуемо се е отразила и е повишила агресията в страната, отчитат още от НЦОЗА. Оттам посочват, че по данни да фондация "Анимус“ сигналите, подадени на националната телефонна линия, са се увеличили с 12%, 480 жени са сигнализирали за домашно насилие от началото на извънредното положение. По данни на МВР броят на издадените съдебни заповеди за защита в София рязко се е увеличил през февруари 2020 г. в сравнение с януари 2020 г. - 63 спрямо 37; съответно през февруари 2019.

Среднодневно с 18% са се увеличили сигналите за домашно насилие на тел. 112 за времето на извънредното положение по данни на МВР. От Националния център за обществено здраве и анализи събират и обработват данни за цялата 2020 година, които предстои да представят официално.

Последствията от Ковид ще са по-тежки за психиката на хората, отколкото на физиката. Това мнение изрази пред "Монитор“ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център за обществено здраве и анализи.

"Някак си обществото дава жертва и тази жертва е невъзвратима. Това е най-страшното. Епидемията ще си отиде, смъртността ще намалее и хората ще се върнат към нормалното, но въздействията върху психиката ще останат, въздействията върху психиката ще бъдат много по-тежки“, обясни пред "Монитор“ той. Д-р Хинков посъветва хората да избягват "понятия като новото нормално например“ като един от начините за справяне с последствията от пандемията.

"Няма такова нещо. Има едно нормално нещо - има норма и патология. Границите не бива да се релативизират. Не може нормата да се релативизира в нова норма, защото това означава някаква манипулация, някакво налагане на нов ред. Който се маскира зад медицинската заплаха. Това е нещо, което е много сериозно. Аз имам чувството, че у нас все пак има здрав разум и това независимо от дезорганизацията в управлението на кризата - това съм го казвал и друг път . Нас епидемията ни завари по бели гащи, но струва ми се, че здравият разум надделява и започваме да се справяме по-добре“, категоричен бе той. Според доц. Хинков обаче редуването на затягане и разхлабване на мерките е добър вариант за удържане на положението.

"Имаше една такива препоръка на един специалист от СЗО, който беше въвел понятие "чукай танца“. Стратегията на "чукай танца“ - чук означава локдаун, затваряне, след което освобождаване на мерките и пулсиращо да се стигне до точката, в която този вирус ще се омаломощи и постепенно ще изчезне. Чрез ваксинация, разбира се, чрез такива мерки, само ваксините няма... погрешно е становището, че ваксините ще решат проблема 100%, защото междувременно, докато ние ваксинираме хората, които са пренебрежимо малко засега у нас - говоря за имунизираните с две дози, хората се разболяват, преболедуват и си създават имунитет и това се казва. Нямаше много акцент върху този факт, този аспект на епидемията, хората започнаха да се съмняват. Като че ли се налага становището, че всички трябва да се ваксинират и ако не се ваксинират, тази епидемия няма да си отиде. Не бива да се създава настроението, че нещата са апокалиптични, че не ни очаква нищо хубаво. Това е много опасно“, обясни още шефът на НЦОЗА.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: