Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пробив! Нов тест за COVID-19 дава резултати три пъти по-бързо
Автор: Екип Ruse24.bg 12:05 / 24.02.2021Коментари (0)816
© БГНЕС
Френски изследователи са разработили нов тест за коронавирус, който според тях дава резултати три пъти по-бързо от бързите антигенни тестове според първоначалните данни от изпитванията – почти същата точност като по-надеждните, но по-бавни PCR тестове.

Електрохимичният тест, при който се използват нанотела, взети от т. нар. камилска група – камили, лами и алпаки, връща резултат в рамките на 10 минути и при ранно изпитване от 300 проби се оказва с 90% точност като PCR тест както за положителни, така и за отрицателни резултати. Той се разработва от учени от университетите в Лил и Марсилия и от Френския национален център за научни изследвания CNRS, съобщава “Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Тестът не изисква обработка в лаборатория и резултатът може да се разчете на смартфон.

"Може да се произвежда масово много бързо и да има приложение в болници и летища, но също и при семейни лекари и фармацевти“, каза Давид Дево, професор по фармакология в Университета в Лил, пред местни медии.

Силно чувствителните PCR тестове или с полимеразна верижна реакция са най-надеждният широко използван начин за откриване на Covid-19, но са скъпи за производство и тъй като те трябва да бъдат обработени в лабораторни условия, пациентите често трябва да изчакат до 48 часа за резултат.

Евтините бързи антигенни тестове, които смесват секрет от нос или гърло, взет с тампон, с течност върху хартиена лента, обикновено дават резултати в рамките на половин час, но са обект на разгорещен научен дебат, тъй като те са склонни да откриват само високи вирусни инфекции, така че пропускат много хора с по-ниски нива на вируса.

Френският прототип на тест, наречен CorDial-1, използва изцяло различна технология. Малки частици антитела, известни като нанотела, се имобилизират върху електрод, за да се превърнат в "електрохимичен биосензор“, каза Сабине Шунериц, университетски професор в Лил и специалист по наномедицина и биосензори.

Тестът, който ще бъде подложен на тримесечно изпитване върху 1000 души, използва нанотела, взети от камилска група – която включва камили, лами и алпаки – защото те са с по-стабилни от антителата на други животни. Нанотелата откриват протеина на вируса Covid-19 в биологична проба и реагират, променяйки електрическия ток през електрода. Тази промяна се измерва от устройство с размерите на USB ключ и се показва в реално време на екрана на свързан смартфон като графичен сигнал. Височината на сигнала показва дали пробата е била положителна или отрицателна, каза Шунериц пред BFMTV, добавяйки, че тъй като методът е усъвършенстван допълнително, той също така трябва да може да измерва вирусното натоварване и да засича вирусни мутации.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: