Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Шест формации били сигурни за следващия парламент
Автор: Екип Ruse24.bg 10:58 / 09.03.2021Коментари (0)798
©
В периода 6-7 март агенция "Барометър България“ проведе симулационно гласуване за народни представители. 1050 пълнолетни български граждани се включиха в симулацията, като дадоха своя глас в импровизирани пунктове за гласуване, отбелязвайки на макет на бюлетина своя вот. Симулацията "парламентарни избори“ се проведе в София, Стара Загора, Русе, Казанлък и други по-малки населени места.

Обработените данни от подадените в урните гласове показват, че в следващото народно събрание биха попаднали шест политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, Има такъв народ и Демократична България. Обединението "Изправи се. Мутри вън“ на Мая Манолова и т.нар. Отровно трио остава под чертата.

Методът "симулационно гласуване“ отразява само нагласите на твърдо решените да гласуват и убедени в предпочитанията си гласоподаватели – нагласите на твърдия електорат на политическите сили.

Резултатите от проведената симулация показаха, че ГЕРБ все по-категорично мобилизира своя електорат и печели гласовете на 33% от участниците. БСП остава на второ място, но изостава все повече с 20% подкрепа. Продължаващите процеси на разделение и разпад в столетницата водят до отлива на избиратели към тях. Забелязва се и преминаването на знакови фигури, свързани с БСП към избирателните списъци на други формации, което също води до преразпределение на избиратели. ДПС могат да разчитат на безусловната подкрепа на традиционния си електорат – 9,5%.

ВМРО – Българско национално движение отбелязват значителна мобилизация, като привличат и консолидират гласовете в патриотичния сектор и разширяват кръга на симпатизантите си – пенсионери, млади и образовани, военни. С обявената си гражданска квота и преминаването на лица от други политически сили към техните листи, те успяват да привлекат и избиратели на други политически формации, които доскоро са били извън традиционната им подкрепа. ВМРО има реалния шанс да получи 10%.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ“ събира 8,6% процента от подадените в симулацията гласове. Може да се отбележи, че има значителна разлика в гласовете, които формацията събира в столицата и в останалите населени места – с отчетлив превес на подкрепа извън София. Точно обратна е ситуацията с "Демократична България“, които отбелязват значителна подкрепа в столицата и почти символична извън нея.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: