Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекар: Моля ви, не четете инструкции за лечение на ковид в интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 01.04.2021Коментари (0)1243
©
"В сърцето се наблюдават много миокардни промени. COVID може да действа по няколко механизма в сърцето. Първият е като стандартна инфекция – имаме температура, ускорена сърдечна честота, възпаление. Това може да е причина за влошаване на прогнозата. При една грипна епидемия се увеличават честотата на инфарктите и инсултите по същия механизъм. Имаме директен токсичен ефект на вируса, не само върху белите дробове, но и върху миокарда, което води до миокардии", обясни проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница в ефира на "Здравей, България".

Той добави, че в България има случаи на рядък синдром при децата, но отказа подробен коментар, тъй като не наблюдава пациенти с това заболяване.

"Трябва да се обобщят данните, за да се разбере дали има нещо общо между всички случаи с тромбоза. Обръщам внимание, че самият вирус е тромбогенен. Това, което виждаме при много хора, са микротромбози", смята професорът.

Той подчерта, че случаите на тромбози след ваксинация са 37 на хиляди ваксинирани, което като процент е толкова малко, че не бива да всява паника в хората.

"Това, че някой е по-пълен е нищо, но ако е по-дебел, тоест човек със затлъстяване - при тези хора мастната тъкан създава условие за по-горна възпалителна реакция  и промяна в сърдечносъдовата и кръвоносната система. Но не мислете, че всеки заразен с коронавирус умира. Имаме ранни, имаме и късни усложнения. В момента наблюдаваме както ние, така и цял свят", каза още проф. Георгиев.

Той сподели, че се правят много проучвания на влиянието на вируса след различен период от време. Знае се как влияе той в ранните фази, както и в критичните, но са необходими още проучвания. Проф. Георгиев добави, че има случаи, при които е смятано, че пациентът има фиброза. За нея се смята, че е необратима, но в някои случаи след между 6 и 9 месец се наблюдава възстановяване, което говори, че вероятно не става въпрос за фиброза, но и задава въпроса какво е това.

"COVID-19  ни показа нещо много важно – ако нямахме съвременната медицина, много хора щяха да умрат. Моля ви, не четете инструкции за лечение в интернет. Излизат списъци с т.нар медикаменти, а те са хранителни добавки. Всеки решава, че може да се изкаже по даден въпрос и се натрупаха едни рецепти, които са много ефектни. Лекарите много добре знаят с какво да лекуват", подчерта кардиологът.

Той препоръча да се приемат много течности и витамини в начален етап. Трябва да се следят сатурацията и кислорода в кръвта. Проф. Георгиев препоръчва и да не се отдаваме на паниката.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: