Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кмет на малка и бедна община взима повече пари от своите колеги в София и Пловдив
Автор: Екип Ruse24.bg 08:45 / 20.04.2021Коментари (0)773
© Нова тв
Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците на София, Пловдив и останалите големи градове у нас.

По закон заплатата на кметовете се определя от съответния общински съвет, като не може да надхвърля тази на министър. В началото на тази година старейшините на най-малката община в добричка област – Крушари, която има едва 3797 жители, решили да увеличат заплатата на кмета си от 3100 на 3720 лева, пише "Teлеграф"

Така тя надхвърля тази на кмета на областния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лева. Председателят на местния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва срещу 3195 лева.

Сравнение

Оказа се, че техният труд е оценен по-високо от този на управниците на повечето по-големи градове. Кметът на София Йорданка Фандъкова например се разписва срещу 2900 лева на месец. Малко повече взима пловдивският кмет Здравко Димитров, чиято заплата миналата година е определена на 3350 лева.

Кмет на малка и бедна община взима 3720 лева заплата

Доста по-скромно е възнаграждението на градоначалника на Бургас Димитър Николов, който взема 1980 лева на месец. Сравнително ниска е заплатата и на каращия трети мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров.

Той взема 2300 лева и отблизо 4 години сумата не е актуализирана, въпреки че има възможност за "таван“ от 5000 лв., съобщи председателят на местния парламент Мария Динева. Самата тя има право на 90 процента от кметското възнаграждение, но тъй като се води на 6-часов работен ден, в крайна сметка се разписва на ведомостта срещу чистата сума от 1250 лв.

Общинари

Заплатите на общинските съветници и това на председателя им обикновено са процент от кметските. Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков например получава възнаграждение, равно на 80% от това на Йорданка Фандъкова, или 2320 лева. На самите общинари пък се плаща по 60% от заплатата на председателя им – т.е. по 1392 лева.

Много от тях обаче си докарват допълнителни доходи от участието си в управителните органи на общински структури като Специализирания общински приватизационен фонд, Столичната агенция за инвестиции и гаранционния фонд за малки и средни предприятия в София.

Тези възнаграждения предизвикаха скандал преди дни между общинските съветници Методи Лалов от "Демократична България“ и Борис Бонев от "Спаси София“. Лалов обвини Бонев във Фейсбук, че за един час седмично работа в управлението на приватизационния фонд е взимал 4000 лева заплата, които впоследствие били намалени на 2000.

Съветници

В Пловдив заплатата на председателя на Общинския съвет също се равнява на 80% от кметската – 2680 лева. На съветниците под тепетата пък се полага максимум 38 на сто от заплатата на председателя им – т.е. 1019 лева. Според правилника те имат право и на представителни разходи. Сумата по тях е до 40% от председателската заплата, или 1072 лева.

Тези пари се използват от общинския съветник за организиране на приемни, срещи с избиратели, обучения, квалификации, закупуване на специализирана литература, консултации, експертизи и проучвания, представителни разходи и други дейности, свързани с работата му. По различен начин се определя месечното възнаграждение на общинските съветници във Варна.

То възлиза на 70% от средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Така общинарите в морската столица получават около 1100 лв. на месец. От тази сума обаче се приспадат пари при отсъствия от заседанията на комисии или на местния парламент.

Ако съветник отсъства от заседание на комисия с над 20 минути, е глобяван със 100 лева, а от сесия на Общинския съвет - с 250 лева. Санкциите се избягват единствено при представяне на болничен лист.

800 лева нето пък получават общинските съветници в Бургас. Според правилника за работа на местния парламент те нямат право да вземат допълнителни възнаграждения за участието си в комисии, бордове и надзорни съвети на общински фирми.

Търновските старейшини работят без пари

Общинските съветници във Велико Търново са сред малкото у нас, които не получават пари за труда си. За сметка на това кметът на старата столица е с една от най-големите заплати сред колегите му. Възнаграждението му се преизчислява на всеки три месеца, като се равнява на 70% от министерското.

Така към настоящия момент градоначалникът инж. Даниел Панов взема около 4600 лева. Макар че търновските общински съветници не вземат заплати, такава се полага на председателя им. Тя възлиза на 90% от кметската, или 4160 лева. Заплатите на кметовете на кметства в общината са според броя на жителите - между 1390 и 1650 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: