Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В Македoния са горили гениталиите на жените, които са се определяли като българки
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 15.06.2021Коментари (0)862
©
"През последните години политиците само говориха, действия нямаше по отношение на РС Македония. Това не е уникален проблем за Европа", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Nova Newa проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Историкът спомена, че различни части в Европа са се сблъсквали с подобна тема, но единствения случай, в който близнакът мрази майката на Стария континент, е РС Македония.

"Това са хора, които са израсли в определена система, тяхната професионална кариера е била свързана с политическата доктрина, която им е налагана с години", добави проф. Илчев.

За него през последните три години се разчита на говоренето и близостта ни с македонците, но няма нито една международна конференция по въпроса, не се стимулира научната работа по въпроса.

"При нас има една тенденция - да обвиняваме хората за това, което мислят и в което вярват. Ние обаче не взимаме впредвид, че в продължение на 100 години македонското население е било насилвано да смени идентичността си", заяви проф. Илчев и даде пример: "Горили са гениталиите на жените, които са се определяли за българки. Дайте да не се сърдим, ние никога не сме били в толкова тежко положение", призова той. Това са хора, живели при една власт, която е налагала политиката на моркова и тоягата", припомни проф. Илчев.

Между Солун и Скопие няма магистрала. Белград е на 400 км. от Скопие и има изградена магистрала. За съжаление геополитическите реалности насочват Северна Македония на север – юг, а не в посока изток - запад, посочи той.

"Не можем да разчитаме на говоренето. Това, което ни е необходимо е да правим международни конференции за ЕС. Можем да даваме стипендии за дисертации за Македония, но не го правим. Не трябва да виним само другата страна, а да видим къде грешим и ние", подчерта един от членовете на Смесената историческа комисия.

"Аз имам много силни съмнения, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Те твърдят непрекъснато, че не признаваме македонската идентичност и език, което не е вярно. Ние не поставяме това под въпрос. Ние не искаме тази идентичност да се гради върху претенции за общата ни история", обясни още проф. Иван Илчев.

Историкът е убеден, че не трябва да се обвинява само едната страна, а е нужно да видим и колко много ние не сме направили.

"От геополитическа гледна точка влизането на РС Македония в ЕС има логика, иначе - не", смята професорът.

Проф. Иван Илчев подчерта, че не е вярно, че не признаваме на македонците идентичност и език, напротив - ние не искаме тази идентичност да се гради на общата ни история.

Още по темата: общо новини по темата: 677
09.05.2024 »
09.05.2024 »
07.05.2024 »
27.04.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: