Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доц. Кунчев: Прогнозата за нова вълна не е преувеличена
Автор: Екип Ruse24.bg 08:47 / 01.07.2021Коментари (0)1552
©
"Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки", заяви в ефира на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

"Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението", обясни здравният инспектор.

Той подчерта, че леталитетът не е по-висок с 60%, но този вариант на коронавируса се предава с 60% по-лесно от останалите. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение. 

"Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни - колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси, пак възниква заболяване - това е особеното на този вариант", обясни доц. Кунчев.

Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага. Той е категоричен, че ваксината помага и то много. Целта, която здравните власти "гонят" с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта, с което се справят отлично, смята доц. Кунчев.

"Най-активно се работи върху това да видим колко е продължителен имунитетът след ваксинация и трябва ли да има допълнителна бустерна доза, както при много ваксини. Вероятно трябва, но въпросът е след колко време. Това не е решено и няма единно мнение сред научната общност. Другото е дали да е с тази ваксина, или с друга - защото изследване показа, че като ги смесим, работят по-добре", обясни той.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: