Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наш журналист: Богати тайландци броят между 4000 и 8000 долара за ваксина
Автор: Екип Ruse24.bg 09:56 / 05.07.2021Коментари (1)1057
Богати тайландци броят между 4200 и 8300 долара за ваксина срещу ковид-19, пише пловдивският журналист Панчо Благоев, който от няколко години живее в азиатската държава.

Ето публикацията:

"В средата на април жена ми се ваксинира с китайската "Синовак". Като държавен служител извади късмет да бъде сред първите в 70-милионен Тайланд, получили заветната инжекция макар и с не толкова ефективната китайска ваксина. Защо късмет ли? Три месеца по-късно едва 3% от населението тук е напълно ваксинирано, а 10% имат по едно убождане.

Ако се регистрираш днес, ще получиш инжекция най-рано след месец. Местните нямат възможност да избират - слагат им "Синовак" или "Синофарм" според наличностите. Обяснението е просто: няма ваксини! И понеже "парите никога не спят" големи местни туроператори светкавично организираха "ваксинационни турове" до страни като САЩ, Русия и Сърбия, където богати тайландци броят между 4 200 и 8 300 долара за да получат убождания! Това при положение, че според СЗО тайландската здравна система е в Топ 10 на най-добрите в света!

Още по-сложно е положението на над 2 млн. чужденци, които живеят в кралството, в това число моя милост. За да получат ваксина в някоя от частните болници ще трябва да се бръкнат с 3 400 бата, или около 170 лева за две дози "Модерна". Ако ги има, разбира се, защото засега доставките са планирани за светлото бъдеще, което според местните власти предстои от октомври нататък...

Освен ако не работят в голяма международна компания или престижно частно училище, които обикновено поемат логистиката и разходите, на този етап ваксинацията на пребиваващите тук е mission impossible. Някои страни като Франция взеха нещата в свои ръце и започнаха да ваксинират своите граждани. Засега САЩ и Великобритания, които са с най-големи общности тук, отказват да направят това за своите хора. За българите в Тайланд да не говорим. Преди 10 г. милата ни родина закри посолството ни в Банкок и от тогава за елементарна консулска услуга или защита МВнР любезно те съветва да хванеш самолета за някоя от мисиите ни в Ханой или Джакарта. Но това е друга история...

Защо се стигна дотук, след като м.г. СЗО сочеше "страната на усмивките" за еталон по справяне с ковид заразата?

Почти година Тайланд задържаше почти нулеви нива на разпространение на вируса. В момента се регистрират между 4-6000 заразени дневно, предимно с делта варианта на ковид-19. 50-60 губят битката с болестта. Болниците са препълнени, а безсимптомните пациенти се изолират в полеви съоръжения. Закъснялата реакция на здравните власти пък доведе до остър дефицит на ваксини. Зад всичко това според доста коментатори тук стоят лобистки интереси, тясното обвързване и зависимости на Банкок от Пекин и корупцията, която в Тайланд е по-скоро норма отколкото изключение. /Бай дъ уей Баце&co е направо невинен агнец в сравнение с местните профита/.

Скоро се очаква да започне масово производство на Astra Zeneka в местен фармацевтичен завод, за който се твърди, че е на един от най-могъщите хора в Тайланд, а през последното тримесечие ще бъдат внесени и първите ваксини на Phizer. Миналия ноември правителството на Тайланд започна преговори с Pfizer и "Астра Зенека" за производство на ваксините тук. Неясно защо беше предпочетена компанията на "Астра Зенека", за която вече беше ясно, че се затруднява с доставките в световен мащаб.

Изправено пред нарастващото обществено недоволство правителството на ген. Прают Ча-очан, който е несменяем премиер след военния преврат през май 2014 г. търси възможност да компенсира забавянето на ваксинационната кампания. Очаква се от 1 октомври до края на годината да бъдат доставени първите 4 млн. дози от Модерна. Те са договорени от частните болници за платеното ваксиниране /3 400 бата=170 лв./ След 1 януари трябва да пристигнат още 1 млн. дози.

Това се случва по тукашните географски ширини, където обществото въпреки страховете, неизвестността и конспиративните теории подхожда изключително отговорно към необходимостта от масова ваксинация като начин да си върнем предишния живот. У нас както се разбра не щем ваксини защото имало световен заговор, щели да ни чипират, искали и да разредят човечеството.Както ваксините у нас явно и простотиите са безплатни, а за съжаление им се връзват и умни хора. Не ги виня - личен избор.

Но си признавам, че изпитвам затруднения да обясня на жена ми, а и на общите ни приятели тук защо е така в България. Която освен със Стоичков, Бербатов и киселото мляко, което японците продават тук под бранда България, ще се сдобие с нова слава - страна на безсмъртните, дето вирус не ги лови. Сигурно заради ракията, шопската салата и киселото мляко. Да не пропусна шкембе чорбата, с много чесън естествено.

Но както някой беше казал - пилците се броят наесен. Да пази Господ"

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Продавай Астра Зенека в Тайланд.1,5 млн по 4хлд долара .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: