Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Божинката стана истинска атракция на селски събор
Автор: Екип Ruse24.bg 12:36 / 07.07.2021Коментари (0)940
© България днес
В истинска атракция се превърна Валери Божинов по време на селски събор. Става дума обаче не за истинския нападател, а за негова картонена фигура в реални размери.

Лицето на играча на "Левски" бе използвано от панаирджии за специална игра с футболна топка по време на традиционния събор на курортното село Мала Църква в полите на Рила планина, пише "България Днес"

Зевзеци са се постарали да направят макетна фигура досущ като на футболната звезда. Облечен в син екип и с топка в ръце, изкуственият Валери зове да вкарате гол в специално изрязан кръгъл отвор. При две реализирани попадения от три опита печелите 20 лева, а три от три гарантира печалба от 100 лева.

Куп мераклии изпробваха точния си мерник, но никой не успя да вземе големия джакпот. Панаирджиите не обясниха пред "България Днес" защо са избрали точно образа на Божинов за своята игра. Те бяха категорични, че това е техен патент и никой няма право да ги копира. Не отговориха дали са платили на футболиста, за да ползват лика му.

Иначе самият събор ежегодно се провежда на Петровден. Точно на деня в църквата се приготвя курбан, който се раздава на всички жители и гости на селото за здраве. За улеснение тази година денят на празнуване бе изместен с няколко дни в неделя, когато хората почиват.



"Повечето жители на Мала Църква сме фенове на "Левски". Дано отборът не фалира. Надяваме се и истинският Валери да дойде тук и да види каква природа имаме", заявиха местните.

Друга тема, която се коментира превъзбудено и до днес, е самолетната катастрофа, случила се край селото на 17 септември 1971 г.

Тогава на близкия връх Свети Дух се разбива малък самолет Ан-14, пътуващ от Кърджали до София. Загиват 8 от общо 9 души в самолета, а причината е човешка грешка на диспечер от летище София. Местните разкриват как единственият оцелял е пътувал на място до опашката. Тя се закача за върховете на боровете и се откъсва от самолета мигове преди той да се разбие. Късметлията е открит от пастир от селото, който чува викове за помощ.

Село Мала Църква е обявено за курорт с местно значение през 1969 г. През юли тук се провежда и култовият празник на водата. Целта е да се покажат богатствата на Рила, най-водната българска планина. Голямата забележителност е напълно запазената черква "Св. св. Петър и Павел", датираща от XVI век, съхранила уникални стенописи на майстори от Самоковската художествена школа.


Още по темата: общо новини по темата: 2352
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: