Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Имат ли право работодателите да удържат пари за COVID тестове от служителите?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:47 / 03.11.2021Коментари (0)856
©
Когато законът изисква от работодателите да се правят тестове за COVID-19, тяхно задължение е да заплащат тестовете. 

Работодателят няма право да удържа от заплатите на работниците и служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Това се посочва в изготвен от експертите на КНСБ наръчник за работа по време на пандемия.

Работодателят може да изисква от работника и служителя си документ, че е здрав. При постъпването на работа се изисква медицинско, а в закона пише, че могат да се изискват и други документи, т.е. сертификат за ваксиниране, тест, с каквото може да се докаже, че човек е здрав, уточняват от КНСБ.

В наръчника се отбелязва, че тестовете за коронавирус влизат в осигуряването на безопасна работна среда за хората, което също влиза в задълженията на работодателите. 

"Представете си, че сте на работа, а колегата ви в стаята не е ваксиниран или тестван - как ви се осигурява безопасна среда?", се посочва в наръчника.

Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условия на пандемия, посочват от КНСБ.

Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това, допълват от синдиката и уточняват, че когато законът изисква от работодателите да правят такива тестове, тяхно задължение е да ги заплащат.

Експертите на КНСБ отговарят в наръчника на въпросите кога ни е необходим зелен сертификат за работа, какво представлява той, как можем да го получим, имаме ли право на отпуск заради COVID -19, какво да правим, ако се заразим с вируса на работното място.

Има и разяснения по темите орязват ли заплатата ни при намалено работно време, какви са мерките за подкрепа на заетостта, които действат в момента.

Наръчникът с практически съвети и насоки за работа по време на COVID пандемия може да се изтегли от страницата на КНСБ.

Междувременно стана ясно, че от 1 декември фармацевтите ще получават по 10 лв. за обработена рецепта за COVID-19. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

С предстоящата нормативна промяна се предвижда от 1 януари следващата година НЗОК да заплаща на фармацевтите 4 лв. за обработена рецепта за напълно платените от Касата лекарства, допълни проф.Сербезова. За целта в бюджета на НЗОК за следващата година ще трябва да бъдат предвидени допълнително 14 млн.лв.

С Меморандума, който вчера беше подписан между съсловната организация и НЗОК, се предвижда облекчаване на процедурата по изписване и отпускане на електронни рецепти, както и минимизиране на риска от допускане на грешки, обясни още проф. Сербезова.

С 25 на сто пък трябва да се увеличат цените на медицинските дейности в извънболничната и в болничната помощ за следващата година, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

За тази година има икономисани средства в бюджета на НЗОК за първичната и за специализираната извънболнична помощ, и трябва да се разпределят на работещите, настоя д-р Маджаров. По думите му, за първична помощ има около 20 млн. лв., а за специализирана - около 30 млн. лева.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: