Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Николай Денков: Ако тестването е успешно, никога повече децата няма да учат дистанционно
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 10.11.2021Коментари (0)694
© БНТ
Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради липсата на тестове, ще влязат в клас веднага след като бъдат доставени количества от новите поръчки.

Това заяви в "Денят започва" служебният министър на образованието и науката Николай Денков. Той увери, че в момента, в който тестовете постъпят в складовете, е създадена организация в рамките на един ден да бъдат разпределени из училищата в страната.

Николай Денков призова за подкрепа и активно участие на всички, които имат отношение към масовото тестване в училище.

"Днес и следващите дни са изключително важни. Защото ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради COVID-19. Затова призивът ми е към всички: дайте да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим."

Образователният министър благодари на доброволците и на всички, които днес помагат в масовото тестване. Освен от родители, предложения за доброволческа помощ на терен са дошли и от работещи в НЦЗПБ, както и от студенти от МУ – София.

Денков е категоричен, че тестването на малките ученици не трябва да става вкъщи. Смята, че ако спазим процедурата, която сега е въведена – заболеваемостта няма да нарасне и децата ще ходят на училище.

Ако тестването става вкъщи обаче, министърът има опасения, че заболеваемостта ще се увеличи заради множеството хора, които по принцип не желаят да изпълняват мерките.

Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище, коментира Николай Денков.

При възникване на положителен случай при масовото тестване, детето ще се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му направят ПСР или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира само, ако лабораторният тест е положителен.

Ако родител е против масовото тестване и същевременно откаже дистанционно обучение, той на практика спира детето си от образователния процес и трябва да поеме отговорност за това, коментира Денков.

В детските градини и яслите масово тестване към момента не се налага. Данните показват, че там разпространението на вируса е в пъти по-слабо отколкото в училище.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: