Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Марин Сотиров: Решения "на час по лъжичка" съсипаха бизнеса! Реално сме в локдаун, но без помощ от държавата!
Автор: Пламена Николова 09:22 / 13.11.2021Коментари (2)609
© Varna24.bg
Процентът на положителните проби в изнесените пунктове е около 0,2%, което за пореден път доказва, че не заведенията са разпространителите на заразата.

Това заяви за Varna24.bg Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България. Той коментира, че независимо новите промени, според които хората с антитела ще получават временен зелен сертификат, нещата не се променят особено много и ще отнеме сериозно време, докато над милион и половина българи, които смятат, че са прекарали COVID-19 и имат антитела, да успеят да минат през лабораториите, за да получат своите тестове и сертификат.  

"Друг е въпросът, че самите лаборатории не мога да се организират, тъй като заповедта отново е от днес за утре.

Оказва се също така, че лабораториите нямат необходимата готовност с нужния софтуер, за да могат хората да си получават сертификатите.

Вторият проблем е, че няма тестове. В цяла Варна към вчерашния ден имаше 20 000 теста за антитела. А във Варна трябва да се тестват близо 200-250 000 души. С две думи – ние отново трябва да чакаме лабораториите да заредят с тестове за антитела и софтуерът да бъде направен, за да стартира наново цялата тази процедура. И ако погледнем в национален план, повече от милион и половина българи трябва да си направят тестове за антитела, което означава, че този процес ще продължи минимум месец“, категоричен бе Сотиров. 

Той добави, че от петте точки с искания, които Сдружението на ресторантьорите са представили в понеделник, е изпълнена само една. 

"Нещата се решават бавно, но за съжаление бизнесът не може да чака и служебното правителство не го осъзнава. Трябват бързи мерки, а над всичко стои популизмът, защото както добре знаем само след 2 дни има избори“, коментира още Марин Сотиров.  

Той припомни, че от Сдружението на ресторантьорите настояват да бъде въведен зелен сертификат за държавни и общински служители и за всички търговски обекти. 

"За пореден път, от началото на кризата - покрай пандемията, отговорността отново се носи само от заведенията. Те поемат тежестта, фалити и затварянето на обектите е изцяло на наш гръб“, коментира браншовикът. 

Сотиров добави, че не разполага с точна статистика, какъв е броят на хората останали без работа, заради новите изисквания, но посочи, че според данни от Бюрата по труда в страната, в момента се наблюдава сериозен ръст на хората, които са се регистрирали като безработни. 

Марин Сотиров подчерта, че това не е изненада за никой, но освен увеличаващото се ниво на безработицата, няма и никакви работещи икономически механизми, които да подкрепят бизнеса в тази трудна ситуация. 

"Реално погледнато, ние продължаваме да работим в условия на локдаун, защото според Заповедта се забранява достъпът в обекти тип заведения, а единствения шанс да работим е със зелен сертификат. И така излиза, че ние сме в локдаун, но за него не са предвидени социални и икономически мерки.

В момента заведенията, които имат над 80-85% спад в оборотите – затварят или служителите им излизат в неплатена отпуска. Те обаче не са по никакъв начин обезщетени. Например програмата "Запази ме +“ не работи. Другата мярка "75/0“, която стартира миналата година и тогава работеше – сега е неприложима.

В него период бяхме под тотален локдаун, но служителите си взимаха 75% от заплатите, бизнесът пък получаваше 20% от оборотите си. В момента обаче такива програми няма! Има обявени някакви мерки, но те на практика са неработещи, защото няма механизми, с които да бъдат приложени на практика.

Дори и в бизнеси, като например детските центрове, които са на 100% затворени, защото нямат опцията да работят със зелен сертификат – в момента служителите им стоят без работа, а единственият им приход е от собствениците, които буквално безвъзмездно обезщетяват работниците си в това трудно време. 

Както виждате положението в бранша е изключително тежко. Повтарям се, но пак ще го кажа - в такъв тежък момент не трябва да се взимат някакви решения от типа "на час по лъжичка“, а са нужни сериозни мерки. Сега обаче ние наблюдаваме абсолютно бездействие от страна на държавата, която дори не успя да осигури безплатни антигенни тестове“, подчерта Марин Сотиров.

Той добави, че се наблюдава засилен интерес към изнесените пунктове за тестване, особено на пункта поставен в района на Морска гара.

"Обектът се посещава не само от хора, които искат да посетят заведенията, но той се използва и от персонала на заведенията. Тук искам да отбележа, че днес на Севастопол заработи нов пункт за бързи антигенни тестове. Както виждате, самите ние правим всичко възможно да облекчим хората, които имат желание да посетят заведенията и не само.

Другото много важно нещо е, че без тези изнесени пунктове, единствената алтернатива на хората е да посещават лаборатории, в които се сблъскват с други хора и има риск от заразяване. Докато откритите пунктове се посещават основно от варненци, които се чувстват здрави и се тестват, за да посетят някое заведение. Интересно е да се отбележи, че процентът на положителните проби в изнесените пунктове е около 0,2%. Това за пореден път доказва и нашето категорично мнение, че не заведенията са разпространителите на заразата“, категоричен бе Марин Сотиров.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Марине, радвай се, че ти и семейството сте добре и живи и здрави.Защото и не зам.-председател, а Председател на Сдружението на заведенията в България да станеш и се разболееш, прошка няма.Ако не ме вярваш, попитай близките на починалите.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лято 2024
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: