Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кардиолог: Ще се превърнем в COVID гетото на Европа, ако не управляваме пандемията чрез мерки и ваксинация
Автор: Екип Ruse24.bg 10:35 / 30.11.2021Коментари (3)530
©
"Още от началото на пандемията предоставихме на Министерство на здравеопазването алгоритъм за това как се прави стратегия за комуникация на риска и въвличане на цялото обществото в борбата срещу коронавируса и затова как се повишава доверието на хората в мерките преди още да има ваксини. Нищо от това не се направи - нито от предишното, нито от сегашното МЗ. Макар, че време има и сега да се подготви информационна кампания, поне за ваксинирането, за което и ние ще помогнем от СЗО", каза доц. Михаил Околийски във връзка с това дали да се затягат мерките.

"В страните с високо ваксинационно покритие мерките се затягат, защото нарастват случаите на заразени неваксинирани или с изтекъл имунитет, те трябва да пречупят кривата", уточни д-р Людмил Шопов пред БНР.

"Но и в Австрия има хора, които са на тезата, че трябва да се преболедува и си правели Covid - партита...това съм чувал, не съм го виждал...До половин година вече всички ще сме се срещнали с вируса.

Той потвърди, че и ваксирани се разболяват, но в голямата си степен го изкарват по-леко...Има и смъртни случаи на починали с вакснина, при нас също имаше на пациент над 89 годишен", даде за пример кардиологът от ИСУЛ д-р Людмил Шопов.

"Хората не се ваксинират, защото трябваше по един топъл и проактивен начин да се говори за ползите и за страничните реакции от ваксините", смята от своя страна доц. Околийски.

Същевременно на страната ни се гледа като на странна птица, остров на неведоми практики, като тези с фалшивите сертификати. За фалшив сертификат в Гърция се влиза в затвора, каза още доц. Околийски.

По думите на д-р Людимл Шопов у нас просто липсва думата емпатия и рисковите хора не се ваксинират.

"Ако обаче накарате лекар да се подпише под това даден пациент да не се ваксинира, повярвайте ми, няма да го направи", каза д-р Шопов.

Според д-р Шопов кризата е била управлявана по-добре при първата вълна, макар и начело със здравен министър финансист. И това се вижда от броя починали и настанени в болница.

"Има и добри примери. По настояване на СЗО в Плана за устойчивост и развитие, с подкрепата и на служебния премиер, е включено финансиране от догодина в училищата от първи до 12 клас да се изучава като предмет"Здравно образование", допълни доц. Околийски.

"Защото децата имат нужда да бъдат чути, разбрани и преживяни...за да не рискуват после като възрастни в различни зависимости, по които за жалост в света сме пак на първите места", каза експертът от СЗО.

Доц. Околийски изтъкна, че са направили изследване, според което последната година расте броят на тревожните и депресивни разстройства, на броят на ПТП - тата и на случаите на насилие. В чужбина се работи с полицията как да бъдат проактивни преди трагедиите, а не само да се регистрират смъртни случаи...", заяви още експертът.

"Всичко това е начин да декомпенсираш липсите, страховете и несполуките си", обобщава доц. Околийски.

"Ако не мислим за ближния, ако не управляваме пандемията чрез мерки и ваксинация, ще се превърнем в Covid гетото на Европа, ендемична зона в която няма да се развива икономика, туризъм, търговия, хората даже няма да си поръчват костюмите от България...", обобщи д-р Людмил Шопов.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 30.11.2021 г.
0
 
 
ако мерките и ваксините бяха адекватни отдавна нямаше да има пандемия
0
 
 
Дрън, дрън, дрън, дрън...този го познавам лично. Да мълчи, защото е осран с далавери отвсякъде.
0
 
 
Изобщо не им пука на хората - блъскат се, тъпчат се, ходят без маски по магазините... пълна мизерия е. Ще си го влачим тоя Ковид още години...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: