Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Очаква ли се грипната епидемия да съвпадне с четвъртата вълна на COVID-19?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:23 / 08.12.2021Коментари (0)617
© iStock
Очаква ли се грипната епидемия да съвпадне с четвъртата вълна на COVID-19? Как да се предпазим и какви са рисковете? Отговорите дава полк. доц. Андрей Галев, началник на Научноприложен център по военна епидемиология и хигиена на ВМА. Той разяснява какво е важно да знаем за сезонния грип. Интервюто е разпространено от Министерството на здравеопазването.

Доц. Галев, какво е важно да знаем за грипа и може ли да очакваме грипна епидемия през този сезон?

Грипът е остро инфекциозно заболяване, разпространява се циклично и ежегодно води до сезонни епидемии. По данни на СЗО по време на сезонните епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата. Ежегодните грипни епидемии причиняват между 3 до 5 млн. тежки случая, като периодично предизвикват и пандемии. В България се наблюдава значителен спад на грипните заболявания. Това се дължи основно на строгите ограничителни мерки срещу COVID-19, които имахме и вероятно поради вирусното изместване. Но грипът е непредсказуем. Ниската циркулация на грипните вируси през миналата зима доведе до отслабване на създадения общ популационен имунитет и затова може да се прогнозират повече и по-тежки случаи на грип през сезон 2021/22. Тази година грипният сезон отново съвпада с пандемията от COVID-19 и е изключително важно да се предпазим навреме.

По какъв начин се предава грипът, какви симптоми можем да очакваме и как да ги разграничим от тези на COVID-19?

Сезонният грип се разпространява лесно, особено на места, на които се събират много хора (детски заведения, училища, обществен транспорт, старчески домове и др.) При кихане и кашляне болният от грип отделя капчици секрети, съдържащи вируси, които могат да достигнат на разстояние до един метър и да бъдат вдишани от близко стоящи лица. Възможно е индиректно предаване на вирусите чрез контаминирани ръце и предмети. Грипът се характеризира с рязко изразена интоксикация - висока температура, главоболие, мускулни болки, силна отпадналост, възпаление на горните дихателни пътища. В голяма степен симптомите на грип и COVID-19 са сходни, като при коронавирусната инфекция наблюдаваме и загуба на обоняние и вкус. Ето защо е необходимо изследване за поставяне на точната диагноза.

Кои са рисковите групи, за които грипът е особено опасен и то по време на COVID пандемия?

Основно средство за профилактика на грипа и намаляване на заболеваемостта, смъртността и тежките усложнения от грип, са съвременните противогрипни ваксини. Препоръчва се имунизациите да се извършват ежегодно при всички лица, навършили 65 години, както и при възрастни с хронични заболявания - сърдечно-съдови заболявания, хронични заболявания на черния дроб, диабет, онкологични състояния, астма, ХОББ. Друга рискова група са бременните жени – по всяко време на бременността, също така и деца до 4 годишна възраст, които са били хоспитализирани поради респираторни заболявания. Противогрипни ваксини се препоръчват и за лицата, живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др.), както и за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им като транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.

Кои са най-честите усложнения в следствие на грипна инфекция?

Грипът се възприема като обикновена респираторна инфекция, която отминава за една седмица. За съжаление обаче за милиони хора грипът води до обостряне на хронични състояния и предизвиква сърдечно-съдови усложнения като инфаркти и инсулт. Грипната инфекция увеличава с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт, седмица след преболедуването му. Също така грипът създава условия и за развитие на инфекции като бактериална пневмония, която сама по себе си е свързана с повишен сърдечно-съдов риск чрез различни ефекти върху сърдечно-белодробната система.

Сезонния грип оказва своята тежест и върху хората с диабет като увеличава до 6 пъти риска от хоспитализации. Тежестта на грипа отвъд респираторната инфекция се документира все по-добре и изследователите публикуват все повече данни всяка година.

До каква степен противогрипните васкини са безопасни и ефективни?

Първите противогрипни ваксини са въведени и се използват широко от 1940 г. насам, като напредъкът за осигуряване на защита срещу сезонен и пандемичен грип е непрекъснат. Те са доказано безопасни и ефективни. Ежегодната ваксинация помага за изграждането и поддържането на имунитета на населението срещу грип и ако бъде прекъсната, голяма част от хората ще бъдат податливи на грипа, когато неговата циркулация се засили.

Кога е най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина?

От 2019 г. насам в България има одобрена Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонния грип като и тази година има осигурени безплатни ваксини за най-уязвимите – възрастните на и над 65 г. Ваксините вече са тук, като тази година Министерството на здравеопазването осигури ваксини за 230 000 души. Всеки един може да се обърне към личния си лекар, за да бъде имунизиран. Сега е моментът за ваксинация, за да може при евентуалното настъпване на грипната вълна в началото на следващата година, да сме защитени.

Ваксината срещу сезонен грип би ли ни предпазила от коронавирус?

Съществува изследване на лекари от Мичиганския университет, публикувано в специализираното издание American Journal of Infection Control, което твърди, че ваксинираните срещу грип по-рядко се заразяват с коронавируса. Анализирани са данните на 27 201 пациенти от щата Мичиган, които до 15 юли 2020 г. са се тествали за COVID-19. От тях почти 13 000 са били ваксинирани срещу грип. Лекарите са установили, че в групата на ваксинирани срещу сезонния грип по-малко хора са се заразили с COVID-19 (4%), отколкото в групата на неваксинираните (4,9%). Освен това пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били хоспитализирани или изкуствено обдишвани, а средният им престой в болница е бил по-кратък. Не бива да подценяваме и двата вируса. Те са доказали във времето, че могат ни да причинят тежки страдания и дори смърт. Ваксинацията срещу тях е най-сигурната защита.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: