Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Студентите от Медицинския факултет на СУ възобновяват занятия от утре
Автор: Екип Ruse24.bg 15:17 / 15.12.2021Коментари (0)905
©
От утре, 16 декември 2021 година, студентите в Медицинския факултет на Софийския университет възобновяват учебните си занятия. Те обаче остават в готовност да защитават правото си на обучение. Те прекъснаха занятията си миналата седмица в знак на протест срещу обединяването на столичната педиатрия и университетскатa болница "Лозенец".

Възобновяването на занятията стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в която участваха деканът на Медицинския факултет доц. Дорина Асенова, заместник-деканът на факултета проф. Любомир Спасов и представители на Министерството на здравеопазването.

"Не е редно да страда учебният процес и това не бива да се допуска, особено в тази ситуация при недостиг на лекари“, категорична беше проф. Сербезова. Тя припомни вчерашното си решение временно да бъдат преустановени всички действия по вливането на болница ''Лозенец'' в специализираната детска болница ''Проф. д-р Иван Митев''.

"Медицинският факултет има база за обучение и студентите могат да провеждат нормален учебен процес“, посочи от своя страна ректорът на Софийския университет.

Във факултета учат 1100 студенти, а болница "Лозенец“ е базата за обучение на СУ.

"Студентите са изключително притеснени. 80% от преподавателите са наши лекари, а за съжаление някои от тях напускат. Ако загубим академичния си състав, трудно бихме могли да го възстановим“, обясни доц. Дорина Асенова.

Относно изграждането на нова детска болница проф. Герджиков посочи, че СУ е съгласен с изграждането ѝ на територията на болница "Лозенец“.

"Но доброто и правилно решение би било да има две отделни болници. Не може да разрушиш вече съществуваща болница с 18 отделения, където се обучават студенти“, категоричен е ректорът на СУ. Според него трайният изход от ситуацията е болница "Лозенец“ да премине към Софийския университет.

Здравният министър заяви, че след като разговаря с всички ангажирани страни, ще вземе окончателно решение, което да е най-доброто за детското здравеопазване в страната.

Проф. Сербезова и проф. Герджиков се договориха на следваща среща, предвид епидемичната обстановка в страната, да обсъдят възможностите за връщане на всички студенти към присъствена форма на обучение.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: