Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проучване: Носенето на маска прави хората по-привлекателни
Автор: Екип Ruse24.bg 11:42 / 21.01.2022Коментари (3)1020
©
Според ново проучване, проведено от Университета в Кардиф, носенето на маска ви прави по-привлекателни. Изследователите решават да проверят дали повсеместното носене на маски влияе на начина, по който възприемаме привлекателността на човека отсреща. Те публикуват резултатите в Cognitive Research: Principles and Implications.

Изследвания показват, че преди пандемията носенето на медицинска маска намалява привлекателността.  Днес обаче нещата стоят по по-различен начин. Нещо повече – не всичко се свежда до скриването на т.нар. "непривлекателни“ черти.

"Резултатите показват, че лицата се възприемат за по-привлекателни, когато са покрити от медицинска маска и значително по-привлекателни, когато маската е текстилна, отколкото когато са без каквато и да било маска“, пише екипът.

"Противно на очакванията, базовата привлекателност няма връзка с типа на оклузията, което предполага, че не всичко се свежда до прикриването на отрицателните черти.“

Проучването е сравнително малко. В него учените подканват жени да оценят привлекателността на мъже, когато носят медицинска или текстилна маска, когато лицето им е закрито от контролен обект и когато въобще не е закрито. 40-те оценявани лица вече са били категоризирани по отношение на своята привлекателност.

"Нашето проучване показва, че лицата се възприемат за по-привлекателни, когато са с медицинска маска. Това вероятно се дължи на факта, че сме свикнали да виждаме медицински лица със сини маски и сега асоциираме въпросните маски с хората, занимаващи се с медицински професии. Във време, в което се чувстваме уязвими, ние вероятно възприемаме носенето на медицинска маска за успокоително и се чувстваме по-благоразположени към човека, който я носи“, казва д-р Майкъл Люис, експерт по психология на лицата от Университета в Кардиф, цитиран от "Obekti".

"Също така открихме, че лицата се възприемат за значително по-привлекателни, когато са закрити от текстилна маска, отколкото ако въобще не са покрити. Част от този ефект вероятно се дължи на факта, че тя покрива по-непривлекателните черти в долната част на лицето. Той обаче се наблюдава както при по-малко красивите, така и при по-красивите индивиди.“

Екипът смята, че всичко това вероятно е и вследствие и на начина, по който възприемаме хората с маска, след като вече месеци наред сме свикнали на подобна гледка. Противно на логиката, може би вече не асоциираме маските със заболяване.

"Резултатите влизат в конфликт с проучвания, направени преди пандемията, според които маските карат хората да мислят за заболявания и съответно – да отбягват онези, които ги носят“, казва д-р Люис.

"Сегашното проучване показва, че пандемията е променила нашата психология по отношение на начина, по който възприемаме хората с маски. Когато видим човек с маска, вече не си казваме "този е болен, трябва да стоя настрана.“

Още по темата: общо новини по темата: 11866
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези хора вместо мозъчна кора имат огледало в главите си!
0
 
 
Отдавна изкопахте дъното с подобни идиотии! Дайте банкова сметка да ви преведа 2 лв., че и майка си ще продадете за 1 баничка.
+1
 
 
Да слагаме бурки,та изглеждаме направо красиви!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: