Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родителите трябва да го имат предвид
Автор: Екип Ruse24.bg 12:08 / 22.01.2022Коментари (0)712
©
Все повече деца се заразяват с коронавирус. От началото на годината броят на положителните проби във възрастовата група 0-19 г. се увеличи с над 14 000. В момента над 160 деца са настанени в болница. Макар в повечето случаи вирусът да протича по-леко при малчуганите, той може да отключи последствия за тях.

Оказва се, че понякога след прекаран COVID деца отказват да се хранят, а причината е, че инфекцията отключва т.нар. паросмия. Това представлява обонятелна дисфункция, която се характеризира с неспособността на мозъка да идентифицира правилно дадена миризма. Естественият аромат на продуктите, се възприема за неприятен. Така дори любимата доскоро храна на малчуганите вече има мирис на изгорено, гнило или на химикали.

Този симптом е добре документиран страничен ефект при възрастни, които са прекарали инфекцията. Напоследък обаче от него страдат все повече малчугани, предава BBC. Университетът на Източна Англия и благотворителната организация Fifth Sense създадоха ръководство за разпознаването на проблема при децата.

Много родители са наистина притеснени, каза проф. Карл Филпот от висшето учебно заведение. Оказва се, че в някои случаи преболедувалите малчугани може да изпитват затруднения да ядат изобщо. Според Филпот разстройството е засегнало около 25 000 възрастни в резултат на COVID-19. За тези хора храната не е питателна, а има неприятна миризма или вкус като на гнило месо или химикали. Проф. Филпот е ринолог и специлист по обонянието. Той твърди, че започнал да вижда тийнейджъри с парозмия за първи път в кариерата си. "Това е нещо, което досега наистина не е било признато от медицинските специалисти, които просто си мислят, че децата се хранят трудно, без да осъзнават основния проблем“, добави той.

След като се сблъсква с COVID през септември, 11-годишния Малис Кафи отказва да яде и пие, защото всичко има вкус "като изпражнения и развалени яйца“. Майка му разказва, че храната го кара да повръща и да се задушава. В рамките на два месеца той губи два килограма от теглото си и попада по спешност в болница с дехидратация. "Беше ужасно. Беше наистина трудно и не знаехме какво да правим. Опитахме всичко, за да го накараме да яде, приготвяйки всичките му любими храни, но всичко това просто го накараше да се чувства наистина болен", спомня си майка му. Момчето било диагностицирано с паросмия и му бил даден стероиден спрей за нос, но това не помогнало и в болницата се наложило да го хранят чрез сонда. "Никога не бяхме чували за паросмия. Беше абсолютно сърцераздирателно да го видя как се влошава, защото той спря да се храни изобщо“, разказва още майка му, предава "Телеграф".

От "Fifth Sense", организация за хора, засегнати от разстройства на обонянието и вкуса, разказват, че има много случаи на деца, които се борят с храната след коронавируса. "Чухме от някои родители, чиито деца страдат от хранителни проблеми и са отслабнали, но лекарите сведоха това до просто придирчиво хранене. Ние наистина се радваме да споделим повече информация по този въпрос със специалистите, така че те да са наясно, че тук има по-голям проблем", споделят от организацията. Изготвеното ръководство препоръчва проста техника за обучение. Според него, засегнатите хора трябва да подушват поне четири различни миризми два пъти на ден в продължение на няколко месеца, за да се подпомогне възстановяването на обонянието си.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: