Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Младеж представя пандемията под друг ъгъл
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 03.02.2022Коментари (0)661
В Германия нашумя историята на студент по изобразително изкуство, който работи в интензивно отделение за болни от коронавирус.

Младежът рисува картини от реанимацията и представя пандемията под друг ъгъл.

За Симон връзката между медицина и изкуство е най-естественото нещо на света. Изкуството винаги е носел в себе си, започва да рисува още като дете. Баща му е лекар и той приема медицината просто като професията на родителя.

Докато съдбата не обърква плановете му. Завършва образованието си за медицински работник и започва работа в германска болница. Следва и изобразително изкуство. И така започва да запечатва на платната си всичко, случващо се в болницата.

В моите картини основният фокус не е върху пациентите. Да, виждаме ги понякога, но те не са основното. Акцентът е върху това, което се случва, какво преживявам. Аз рисувам моите картини, изследвайки какво се случва, споделя Симон Сържасентана.  

Рязко в живота на Симон навлиза коронавируса. Той преобръща всичко. Дългите часове дежурства затварят плътно вратата към изкуството. Докато негови колеги не му подават отново ключа.

И така там, където приключват новинарските картини от болницата започва изкуството на Симон. Но то е различно, защото младият мъж е част от този пъзел, а не само посетител.

Това, което вплитам в моите картини е, че аз съм част от всичко това, става дума и за мен. Затова мога да покажа тази близост, която цари в болницата. Мисля, че ако не си част от всичко това, е невъзможно да го постигнеш. Мисля, че картините ми създават това усещане, че показват всичко такова, каквото е – отвътре“, казва още Симеон.

В началото Симон е притеснен дали картините му няма да бъдат възприети като спектакъл, възкръснал от трагедията. При първата си изложба пред колеги и приятели изпитва страх, как ще възприемат те творбите му.  

И така без да си даде сметка, Симон открива вдъхновение във време, когато повечето хора са го изгубили. И с картините си пренася във вечността тези, превърнали се в символ на години, които никой от нас не очакваше да преживее.

Моите картини показват хората от болници, хората под маските, кои са те всъщност. Не съм предполагал, че с картините ще уловя важен за историята момент, но се радвам, че мога да го покажа от близо, от моята перспектива, като някой, който е част от цялата тази история, смята Симон, предава bTV.

Може би и в този момент Симон е в болницата, за да запечата с фотоапарата си миг, който след това ще оживее на платното. И след години, когато всичко това свърши да ни накара да си спомним за хората, помогнали ни да се изправим на крака.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: