Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът: По време на ковид децата станаха по затворени
Автор: Екип Ruse24.bg 13:08 / 08.02.2022Коментари (0)799
©
В периода на пандемията от COVID-19 децата станаха по-затворени, по-самотни, по-напрегнати, по-тревожни, загубиха социални умения, загубиха училищни умения и агресията нарасна. Това посочи по време на онлайн дискусия за психичното здраве и детската агресия в и извън училището омбудсманът Диана Ковачева.

Омбудсманът отчете, че децата са понесли непропорционална тежест в периода на изолацията от пандемията. По думите й тези последици все още не са достатъчно професионално и отговорно измерени и затова не могат да се планират адекватни и съответстващи мерки.

Ковачева посочи, че в рамките на кампанията "Синьо лято", организирана от институцията на омбудсмана, психолози безплатно са консултирали деца и родители - какви са проблемите в тази изолация. Тя посочи, че в диалога между институциите се пропуска мнението на децата.

По думите й в рамките на тази кампания децата са споделили за засилващо се чувство за изолация, загуба на приятели, накърненото чувство за сигурност, неразбирането на това, което им се случва, отчуждението, загубата на социални навици, късното ставане, безразличието, семейните конфликти, повече часове пред компютъра, апатията.

Ковачева посочи, че връзката между децата и училището като че ли става все по-тънка и все повече се губи.

По думите й основното послание на децата в рамките на тази кампания е, че те имат нужда от пространство, в което да говорят. Омбусманът фокусира вниманието върху ролята на училището, което да осигури пространство и среда, в което децата да споделят своите проблеми. Тя посочи, че тази дискусия е провокирана и от стотици жалби от страна на родители има ли и каква е психологическата подкрепа в училище.

Ковачева отбеляза, че проблемът за агресията в училище в периода на пандемия излиза с още по-страшна сила. Тя визира случаи на брутална и шокираща агресия и посочи, че изолацията задълбочава психологическите проблеми.

Само през месец януари станаха известни два много шокиращи случая - единият е случаят в кв. "Лагера", а другият е случаят от 24 януари с бой между момичета заради конфликт за момче.

Ковачева припомни, че според доклад на ЕС за психичното здраве в училище, държавите членки често нямат конкретни политики за ментално здраве на децата. От хилядите жалби по темата агресията в училище, един от основните изводи е, че за съжаление децата, които са тормозени и бити от други деца, просто се преместват в друго училище. Тя постави и въпроса дали съществуващите механизми за предотвратяване на агресията всъщност работят.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: