Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Витанов: Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага - в София дори ги облекчават
Автор: Екип Ruse24.bg 17:02 / 10.02.2022Коментари (0)757
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 10 февруари 2022 година. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 10 февруари 2022

Състоянието на нещата е следното

0. Върви третата седмица от царстването на Омикрона.

Суперпожар - няма. Единият тренд е пречупен, но другият - на заетостта на болниците - още не е. Новините обаче и там са добри. Както се и предполагаше, заетостта няма да стигне 60% от максималния възможен капацитет. Което си е голям успех за цялата здравна система. Минаваме много добре през тази, най-висока от всички вълни.

1. Да припомня очаквания ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове трябва да се пречупят за да излезем от пика. Пикът на високата смъртност ще се пречупи последен.

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. С очите си наблюдавате как огромната българска социална система върви по тази траектория вече трета седмица. Няма нищо учудващо за човек, който познава закономерностите на нелинейната динамика на сложни системи. Обаче не става с това, само да начокаш математическите теореми. Трябва да можеш и да ги прилагаш на практика, а това вече е друга наука.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Пречупи се в прогнозирания срок. Какво да пиша повече - виждате го. Базовото репродуктивно число и днес е 1.02. Кръстоносния поход на цар Омикрон свършва фатално за него в България. Последна надежда - да активира инатестата част от народа, която да докара вторичен пик.

Но сценарият вторичен пик засега е нестабилен. Могъща е инатестата част от народа. Но насреща си има хора, които знаят как един сценарий за социална система се държи в дестабилизирано състояние. Да видим какво ще стане.

Иначе сценарият вторичен пик отдавна е пресметнат. Но е нестабилен.Очакването е разумната част на българския народ да успее да пренесе инатестата на гърба си през тази криза.

4. Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през тази седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице първи признаци, че това е максимума на натиска. Пречупването на тренда наближава полека.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Трендовете се пречупват, както е прогнозирано.

Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Виждате, че в София дори ще се отслабват мерките. Няма нужда и от тотален локдаун.

Забележете - някои въобще не усещат, че има мерки. Сложете си ръка на сърцето и признайте, че през тази вълна рапирата на мерките бе използвана икономично и изключително ефективно.

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари. Към края на месеца.

7. Накрая - справяме се. Вируса върти, суче, мъчи се да подпали суперпожара, но не му се получава. Вие, които четете редовно тези сводки, знаете защо.

Отбранителната система на Града на машините работи без засечка. Натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What's up doc?

Помнете - една отбранителна система се пробива най-често отвътре. Дръжте курса така. Не помагайте на вируса - кръвта му тече и той ще грохне. Пак ви пиша - нека един път на Вуте да му е добре.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля. Тактиката е проста: Държим текущия сценарий стабилен и ще и видим сметката и на тази вълна. И на Вуте ще му е добре и аз на 19 март ще мога да казвам само хубави новини.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: