Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Консулът ни в Одеса: Извинявам се на всички, на които не можахме да помогнем
Автор: Екип Ruse24.bg 09:44 / 02.03.2022Коментари (0)579
© БНТ
След като организираха евакуацията на стотици души от началото на войната в Украйна и след пътуване, продължило около 24 часа, късно снощи българските служители на консулството ни в Одеса се прибраха у нас.

В "Денят започва" генералният консул Светослав Иванов разказа от първо лице за преживяното през последната седмица - за обстрелите, организацията на евакуация в условията на неизвестността на войната, облекчението, когато разбереш, че си помогнал на някого.

"Искам да се извиня на всички хора, на които не сме могли да отговорим на техните желания и да им помогнем. Имаше много молби. Състава, в който работихме, беше ограничен - сами разбирате – 4-6 души заедно с местните лица. Имало е моменти с много напрежение. По 15-17 часа на денонощие се работеше. На третия ден се сетихме, че не сме яли нищо и отидохме да си вземем храна от магазина. Искам да се извиня на всички тези хора, на които не успяхме да отвърнем на техните желания. Вероятно е имало моменти, когато просто нервите на хората в консулството да не са издължали, но бяха много тежки условията, при които работихме." - каза Иванов.

Той допълни, че много хора са се записали за евакуация, но не са успели да пристигнат в Одеса, тъй като живеят в отдалечени райони.

Въпреки евакуацията на мисиите ни от Украйна, дипломатите се опитват да помагат на българите там от разстояние като отговарят на запитванията им и им предоставят актуална информация. Секретарката на консулството е останала на място и отговаря на телефонните повиквания.

"Ние предложихме на служителите ни от Украйна да дойдат с нас, но те отказаха. Телефоните ще работят докато не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса все още е възможна, но риск винаги има.", каза Иванов.

Иванов заяви, че до последно българските дипломати в Украйна очаквали локален конфликт и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна.

Българските мисии останали едни от последните действащи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали единствено представителствата на Молдова, Армения и Грузия.

"Събрахме си багажа за 2-3 часа през нощта. Успяхме да качим хората и тръгнахме. Имахме въоръжен ескорт до границата. Успях да прегърна всички местни лица. Тръгвайки, се разплаках - беше много тежко да изоставиш хората, които са ти помагали до последния момент." - каза Иванов.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: