Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учител взе 13 победи в "Последният печели", отпадна заради дзадзики
Автор: Екип Ruse24.bg 15:49 / 16.03.2022Коментари (0)742
©
"Няма лесни и трудни въпроси, а такива, на които знаеш или не знаеш отговора“, казва преподавателят от Спортно училище "Васил Левски“ в Пловдив Георги Неделчев. Ако допреди месец го представяха само като учител по теория на спорта, днес, за негова собствена изненада, е сред най-обсъжданите имена. И сред колегите си, и сред учениците. Неделчев успя да извоюва 13 победи в телевизионното куиз шоу "Последният печели“.

На косъм бе да вземе и 14-тата игра, но загуби драматично от съперника, с когото имаха равен брой точки. Въпроси, свързани с гръцката кухня, се оказаха препъникамък за опитния пловдивчанин, който отпадна след достойна битка. Въпреки това той се нарежда на второ място в историята на предаването след рекордьора, извоювал 18 победи.

"Колегите ми пишеха след всяко предаване, обадиха се познати, приятели, роднини, които отдавна не съм чувал, учениците също ме поздравяват. Дори тези, на които не преподавам, казват: "Господине, гордеем се с вас! Велик сте“. Спират ме непознати по улиците, за да се снимаме. Звезден прах се посипа над мен“, шегува се Георги Неделчев, изненадан от светкавичната популярност след запомнящото телевизионно участие.

Това е поредното предизвикателство, което поставя пред себе си, за да свери часовника след играта си в "Стани богат“ през 2001 година. Благодарение на участието си в първия сезон на предаването, сега е преподавател в училището. Изгаря на 12 въпрос и печели 5000 лева, с които успява да покрие обучението си в Национална спортна академия.

"Бях се зарекъл никога да не ставам треньор, но не знаеш какво ще ти поднесе животът“, казва Неделчев, който е бивш състезател по джудо – републикански шампион във всички възрасти – юноши, младежи, мъже. Въпреки че успява да влезе в националния отбор за мъже, решава да се откаже от големия спорт. И започва да учи за инженер. След като се дипломира, три години работи по специалността си в хранителната индустрия, но в крайна сметка спортът надделява.

Със спечелената сума от "Стани богат“ записва треньорски профил в НСА. Завършва и започва работа като треньор в СУ "Васил Левски“. Сега преподава основно "Теория на спорта".

"В "Последният печели“ също гледах на себе си като на състезател. Изправяш се срещу съперник, който всъщност са въпросите. Както на тепиха винаги трябва да имаш стратегия, така и в предаването се опитвах да си изградя такава, за да спечеля. Харесва ми, че няма възможност за подготовка, а разчиташ на моментните си знания“, обяснява Георги Неделчев.

Стараел се винаги да натиска първи бутона и да реагира максимално бързо, казвайки всичко, което знае по въпроса. Този психологически трик разколебавал противника.

"Бързината в никакъв случай не е моето предимство. Знам отговорите на много от въпросите, но ми трябва време да помисля. А в предаването нямаш такова. Загубих, защото не успях да се сетя как се нарича гръцкият вариант на млечната салата. Елементарно, знам, че е дзадзики, ял съм я, но в момента не успях да се сетя“, признава преподавателят.

Най-трудното, с което трябвало да свикне е това, че не вижда въпросите на екрана. За разлика от телевизионните зрители. След като попълнил  анкетата за участие и го поканили за снимки, започнал да тренира вкъщи със затворени очи, докато жена му чете примерни въпроси.

Голяма преднина му дава втория тур – видео кадри от златния фонд на БНТ, където е негова сила. Навремето гледал цялата програма на националната телевизия, с годините натрупал доста информация. В първото предаване имало въпрос, свързан с българска народна музика и той успял да познае певеца Илия Аргиров. Спечелил 40 точки на въпрос с повишена трудност, назовавайки името на актрисата Изабела Роселини. Събрал още толкова, след като познал едно от най-известните произведения за орган – "Токата и фуга в ре минор“.

"Добре че въпросът беше свързан с произведението, а не с автора, защото в първия момент не се сетих, че това е Бах. Натиснах бутона и за мой късмет питаха коя е творбата, а не кой е композиторът“, признава Неделчев.

В почивките водещият Орлин Горанов разказвал вицове, за да поддържа духа на играчите. Един епизод снимали в продължение на час и половина. С двеминутни почивки за глътка вода. Без предварителна подготовка, веднага след като им обяснят регламента, състезателите пробвали бутоните и надпреварата започвала. На ден снимали 6 предавания.

"Убеждавам моите ученици, че всяко умение и знание е необходимо. На мен, например, много ми помогна математиката  – да се науча да анализирам противника, да изграждат тактика и стратегия“, казва Георги Неделчев за "Уча в Пловдив".

Още по темата: общо новини по темата: 2863
04.10.2022 »
24.09.2022 »
14.08.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
11.07.2022 »
предишна страница [ 1/478 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: