Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Миндов: Бежанците от Украйна трябва да носят имунизационни паспорти, иначе ще се започне от нулата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 23.03.2022Коментари (0)743
©
Министерството на здравеопазването изготви насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна. При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини съгласно имунизационния календар у нас. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации.

"Нашият календар е по-хубав от техния и с по-хубави ваксини. Проблемът не е само в календара. Украйна не е в ЕС, ние сме приравнени към почти всички европейски страни. Една от по-притеснителните разлики е при полиомиелитната ваксина. При полиомиелита се прилага по-стар вид ваксина - чрез капки през устата. При нас се прилага инжекционна. Създава се риск от епидемични взривове. Министерството реагира много добре и бързо", коментира председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в "България сутрин". 

Бежанците от Украйна трябва да носят имунизационни паспорти, но ако нямат такива - ще се започне от нулата.

"Тези ваксини се поръчват поне две години напред. Държавата не е предвидила толкова деца да се появяват на територията ѝ. Това може да доведе до недостиг на ваксините в текущ план за нашите деца. За родителите на бежанци, които решат да запишат децата си в училище, ще възникнат други проблеми - всички ваксини трябва да са поставени", алармира д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR

Лекарите трябва да изпращат проби, включително фекални, и проучвания. Те са притеснени от епидемични взривове от полиомиелит, морбили, дифтерия и коклюш. 

Д-р Миндов посочи, че у нас са останали малко педиатри, които вече са на преклонна възраст и нямат капацитета да поемат пациентите. Той предложи в Ковид пунктовете, които по думите му бездействат, да се поставят ваксини на децата за различните заболявания. 

Гостът в студиото призова родителите да прегледат имунизационния календар на своето дете и да бъдат поставени липсващите ваксини. В неговия кабинет е имало случаи на родители, които не желаят децата им да бъдат ваксинирани, но са искали да бъде записано в документите, че ваксините са поставени.

Д-р Миндов призна, че в момента има доста случаи на болни от грип. Симптомите са доста сходни с тези на Ковид-19, а в началото се вдига висока температура. Може да се установи само с тест от аптеката. Лечението на грипа трябва да започне максимално рано, още от първия ден.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: