Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
25 майки с деца пристигнаха от Украйна в Благоевград
Автор: Екип Ruse24.bg 17:27 / 23.03.2022Коментари (0)612
© БНР
Поредната група бесарабски българи бяха изведени от украинския град Болград и с автобус на футболен клуб Пирин 25 майки с деца пристигнаха в Благоевград, съобщиха от Благоевградска община. 

Кметът  на града Илко Стоянов посрещна украинските граждани, напуснали размирна Украйна и пристигнали в Благоевград, за да намерят своя дом. При слизане от автобуса той прегърна за "добре дошли“ 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.

"Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите. Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем.  Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той благодари на футболен клуб Пирин за направената организация и за извозването на бягащите от войната украинци. Кметът поздрави и двамата шофьори, и доброволците, пътували до Украйна за смелостта и самоотвержеността им.

"Благодаря на Община Благоевград, акцията ни е съвместна и за пореден път показахме, че имаме едно наистина стабилно сътрудничество“, каза Таско Тасков, изпълнителен директор на футболен клуб Пирин.

Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център. Общината има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения.

В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат насочени към нуждаещи се украински граждани. Набират се още нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни материали и др. Приемат се и  превързочни материали, играчки, памперси, ученически пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба.

Предстои да стартира и процедура по настаняване на украински граждани в социалните жилища в квартал "Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: