Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
25 майки с деца пристигнаха от Украйна в Благоевград
Автор: Екип Ruse24.bg 17:27 / 23.03.2022Коментари (0)625
© БНР
Поредната група бесарабски българи бяха изведени от украинския град Болград и с автобус на футболен клуб Пирин 25 майки с деца пристигнаха в Благоевград, съобщиха от Благоевградска община. 

Кметът  на града Илко Стоянов посрещна украинските граждани, напуснали размирна Украйна и пристигнали в Благоевград, за да намерят своя дом. При слизане от автобуса той прегърна за "добре дошли“ 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.

"Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите. Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем.  Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той благодари на футболен клуб Пирин за направената организация и за извозването на бягащите от войната украинци. Кметът поздрави и двамата шофьори, и доброволците, пътували до Украйна за смелостта и самоотвержеността им.

"Благодаря на Община Благоевград, акцията ни е съвместна и за пореден път показахме, че имаме едно наистина стабилно сътрудничество“, каза Таско Тасков, изпълнителен директор на футболен клуб Пирин.

Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център. Общината има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения.

В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат насочени към нуждаещи се украински граждани. Набират се още нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни материали и др. Приемат се и  превързочни материали, играчки, памперси, ученически пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба.

Предстои да стартира и процедура по настаняване на украински граждани в социалните жилища в квартал "Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Още по темата: общо новини по темата: 3215
29.04.2024 »
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: