Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хиляди разочаровани, без намаление на шезлонгите и чадърите по морето!
Автор: Екип Ruse24.bg 11:39 / 22.04.2022Коментари (0)445
© Нова тв
С приключването на пандемичната обстановка приключват и облекченията, които туристите по българското Черноморие ползваха на плажа. Шезлонгите и чадърите за предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, обявиха от Министерството на туризма.

Те обещаха контролът от страна на ведомството му да е засилен. В концесионните договори били посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. Цените варират от 5 до 15 лв. за брой, в зависимост от местоположението. Най-скъпи очаквано са големите плажни ивици на Златни пясъци, луксозните комплекси в Иракли, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Лозенец.

"Всяка година концесионната такса и наемната цена се индексира спрямо инфлацията. Тази година инфлацията е жестока и ние очакваме в пъти по-голямо увеличние от предни години на концесионните такси. В същото време и заплатите се вдигнаха, а при нас, за разлика от другите браншове - другите сектори в бранша "туризъм", ние не можем да намаляме персонала или да го увеличаваме спрямо работата, ние сме задължени по договор задължителните дейности, като обезопасяването, почистването на плажа - хората да бъдат наети от 1-ви юни, до 30 септември", заяви пред Нова телевизия Николай Димитров - концесионер на плаж Крайморие.  

Най-често срещаните цени за шезонг са от 6, 8 до 12 лева, а за чадър 8, 10 и 15 лева. На някои места комплект на сянка с два шезлонга, минерална вода и меки шалтета може да достигне до 20-25 лева, дори 40 за по-луксозните пространства пред определени плажни барове. За много от жителите на черноморските населени места цените са високи.

Недоволство е възможно да има и заради платените паркинги край плажовете, които се плащали отделно и още оскъпявали разходката до морето, а за украинските бежанци, които към този момент нямат доходи, плажуването би било цяло преизвикателство.

"У нас, на Азовско море, ако решиш да отдъхнеш зависи от хотела, в който ще почиваме. Може би струва около 60 гривни, което е около 5 български лева. У нас, ако е градски плаж, чадърът струва 50 гривни, а ако е с шезлонг още 100. 150 гривни са може би 5 евро", заяви Влада.

Концесионерите са категорични, че чадърите и шезлонгите са част от основния им доход за заплати и концесионни такси.

"Основният приход при нас са шезлонги и чадъри, които като не се дават, то сме обречени на загуба на 100%. Спасителите им се вдигна цената, заплатите им ще бъдат сигурно с 20-30% по-скъпи, защото са липса, няма спасители, трудно е", посочи Георги Мавров - концесионер на плаж Черноморец.

Връща се и старото отстояние на плажните аксесоари преди наложените ковид мерки. А повечето концесионери да продължават да дезинфекцират шалтетатата и шезлонгите за сигурността на гостите си.

"Отстоянията ще бъдат такива каквито бяха преди 2019-та година - 4 на 4. Нека хората да са спокойни, абсолютно са достатъчни тези отстояния, защото реално погледнато от шезлонг до шезонг има 2 метра и половина, когато отстоянията от чадърите са 4 на 4. Да не говорим, че е доказано, че слънчевите лъчи убиват всякакви вируси, включително и този вирус", обясни още концесионерът на плаж Крайморие.

Според стопаните на черноморски плажонве, битката за сянка ще продължи и през този сезон.

"Когато бяха намалени цените те се подиграваха с нас, хвърляха ни някакви метални монетки и се подиграваха. Сутрин, аз отивам на работа в 7 ч. и хавлиите вече са им там", подчерта Мавров.

Безплатно остова използването на чадър и шезлонг на басейните, но само за тези, които почиват в хотелския комплекс към него. "Пречиствателните станции си свършиха работата, морето е кристално чисто. Що се отнася до басейните, при нас шезлонгите са без пари. На плажа не знам какво става, но последните две години нямаше проблеми", отбеляза Веселин Налбантов - хотелиер.

А иначе поскъпване се очаква и в цените на плажните атракциони, както и в плажните заведения, предлагащи цаца и бира.

Още по темата: общо новини по темата: 661
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: