Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Какви цени да очакваме по Северното Черноморие тази година?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:12 / 06.06.2022Коментари (0)444
©
Добър туристически сезон от нивата на 2019 година. Такива са очакванията на бранша в първите дни на лятото. Много от хотелите по Северното Черноморие вече работят и посрещат туристи, а най-висококатегорийните на първа линия вече имат периоди през юли и август, когато ще са пълни на 100 процента. Заради военния конфликт, тази година хотелиерите по морето ще компенсират загубите от руския пазар с туристи от Западна Европа.

"Засега са основно от Германия младежи и мъжки компании от различни клубове по интереси. Тръгнаха също така полските туристи. Вече имаме и първите френски туристи, които пътуват с новооткритата линия Варна - Лил и която ще функционира до началото на октомври. Английските туристи се върнаха, особено по Южното Черноморие", заяви пред БНТ проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

В момента цената на една нощувка в 4-звезден хотел ол инклузив в курорта "Златни пясъци" е на цена от 50 евро на човек. Увеличението в сравнение с миналата година е по-малко от 10 процента.

"Има завишение на цените на рецепция за индивидуални туристи. Там завишенията са по-драстични, достигат до 15 процента и това неминуемо ще се отрази върху пакетите. Но пък от друга страна ако има незаети места, знаете започват намаления "в последната минута", така че тези намаления ще компенсират някои завишения и ще има периоди, когато и вътрешния пазар, българския ще може да се възползва от много изгодни оферти", допълни проф. Стоян Маринов.

В този хотел край Варна отчитат спад на резервациите. Заетостта тук е между 40 и 60 процента при база от 500 легла. Ковид пандемията от последните две години променила и навиците на туристите. Те все по-малко се възползват от ранните записвания заради несигурността.

"Сега сме свидетели на "last minute" записвания, тоест в последната минута и без туроператори, директно на електронните платформи. Ние сега можем да кажем за след една седмица какво ще е положението. За две или три седмици напред можем само да гадаем. Записванията са много малко напред и в последния момент хората се записват по ред причини, една от които е и войната", добави Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Заради високите цени в енергийния сектор, повечето хотелиери твърдят, че ще работят на загуба.

"В пъти е вдигната цената на енергийните носители, а при нас тя е 60 процента от себестойността на туристическия продукт. Няма как да се компенсира. Ние не можем с 160 процента да вдигнем цената или една цена ако е била 60 лева ма вечер ние трябва да я направим 95-100. И не разчитам нито на правителство, нито на който и да е било, защото съм наясно, че ще си носим кръста", заяви Атанас Карагеоргиев.

Първите туристи по Северното Черноморие вече са тук и твърдят, че пред тях не е имало опция да отменят почивката си заради военния конфликт.

Тези хотели, които бяха настанили украински бежанци наеха своя персонал още през март. Така те осигуриха по-дълга заетост на своите служители и вече посрещат туристи. В останалите хотели глад за кадри има, но има и решение.

"Имаме много качествени и добре подготвени работници от съседна Турция. Това са мениджъри, които са работили по турски хотели, те си идват с целите екипи. Идват с готвачи, с ОТЗ-та, отговорници "Търговски зали" и сервитьори, което означава, че тук им се предлага добро заплащане и условията за тях са подходящи", каза още проф. Стоян Маринов.

Тъй като традиционния пазар за сезонни работници от Украйна и Беларус е затворен сега се търси ниско квалифициран персонал от по-далечни държави като Киргизстан.

Още по темата: общо новини по темата: 661
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: