Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как се живее с вода по два часа на ден?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:08 / 23.08.2022Коментари (0)395
© БНТ
От началото на август жителите на Омуртаг са на воден режим. Имат вода сутрин само за 2 часа. Тази ситуация през лятото се повтаря 40 години и хората са скептични, че някога нещо ще се промени. Трябва да се подменят старите тръби на водопровода, но за такъв мащабен ремонт пари трудно се намират.

Надка Стоянова и Огнян Стефанов живеят в Мюнхен, но всяко лято се прибират в родния Омуртаг. И всяко лято се сблъскват с един и същи проблем, разказва БНТ.

Надка Стоянова: Пускаш – няма вода. В тоалетната няма вода. Мизерия голяма. Хигиена никаква… Сутринта имаше вода един час. Значи за да излезе водата горе, на горния етаж, трябва да има голямо налягане. Няма налягане. За един час успях да напълня ей тия работи тука и бидона…

Огнян Стефанов: Пълним легените с водата. Ето на тази печка си нагряваме водата и отиваме да се къпем… Аз вече не мога да направя сметка колко пари давам за вода. И за къпане – пак с минерална вода се къпем.

А причината да няма вода от години е една и съща.

Танер Исмаилов – началник на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Причината е засушаването и намаления дебит на извора в Кипилово. Карстов извор, който се влияе абсолютно от валежите – снеговалежът през зимата и дъждовете през пролетта и лятото. Напоследък от 2 месеца не е валяло там и дебитът е паднал двойно… И амортизираната вътрешната водопроводна мрежа.

А водопроводната мрежа в града не е обновявана откакто е положена. Загубите по трасето достигат 85%. И дойде ли август идва и водният режим – вода се подава от 5 до към 10 часа последователно за всеки от трите района, на които е разделен Омуртаг.

Танер Исмаилов – началник на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Гледаме да подадеме навсякъде, да си напълнят… Както знаете, градът е пълен с бидони, туби, хидрофорни системи. Изчакваме ги. Имаме връзка с всеки квартал и всяка улица. В 10:00 часа спираме водата, за да можеме да имаме запас. Не дай си, Боже, ако стане някаква авария, да имаме запас във водоемите.

Някои от хората са си намерили решение на проблема. Като Асен Чобанов, който си е инсталирал хидрофорна система, но инвестицията му е била за повече от 1000 лева.

Асен Чобанов: Като няма вода с дни – зареждам си хидрофора с друга кола, цистерна. Само за битови нужди – за тоалетна и душ. Питейната вода си я купуваме… Нямаме вода – плащаме въздух. Течове плащаме.

В тази ситуация има и печеливши – водата се оказва стоката, към която има засилен интерес, и то към големите разфасовки от 5 и 10 литра.

Хората в Омуртаг са недоволни, че вече десетилетия не се намира решение за проблема с водата. А то е само едно.

Танер Исмаилов – началник на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Трябва да бъде подменена въобще цялата водопроводна мрежа в града. Както в момента виждате – се започна от ниска зона.

ВиК Търговище, към който е район Омуртаг, е започнало подмяна на част от тръбите. Но от 42 км ще бъдат сменени само 7, което струва на дружеството над 2 млн лева. За цялостното обновяване на водопроводната мрежа са необходими много повече пари. Български ВиК холдинг, в който членува водоснабдителното дружество, в момента изготвя проект за региона.

Танер Исмаилов – началник на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Градът е под 10 000 еквивалент жители и не можем да очакваме от европейските програми финансиране.

Докато се търсят варианти за финансиране още много лета хората в Омуртаг ще продължат да пълнят тубите с вода и да се молят за дъжд.

Още по темата: общо новини по темата: 661
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: