Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕМА одобри ваксините за COVID-19, адаптирани за варианта "Омикрон"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:23 / 01.09.2022Коментари (0)961
©
Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за COVID-19 на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, адаптирани за варианта "Омикрон", като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима.

Така наречените "бивалентни" ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Omicron, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Базираната в Амстердам ЕМА заяви, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са "първите адаптирани бустерни ваксини COVID-19, препоръчани за одобрение в ЕС".

"Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (Pfizer/BioNTech) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта Omicron BA.1 в допълнение към оригиналния щам на SARS-CoV-2", заяви тя.

Европейските държави се стремят да ускорят въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат да започнат бустерни кампании преди опасенията за рязко нарастване на COVID-19 през втората половина на тази година.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като "важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от есенни и зимни вълни от инфекции".

"Трябва да сме готови да посрещнем още една зима с COVID-19", каза тя в изявление.

ЕМА заяви, че проучванията показват, че новите инжекции могат да "предизвикат силни имунни реакции" срещу COVID-19.

Тя заяви, че "в частност те са по-ефективни при задействането на имунни отговори срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини".

Кириакидес от ЕС заяви, че очаква ЕМА да се произнесе относно ваксините, адаптирани за сега доминиращите щамове BA.4 и 5, "през следващите седмици", съобщи АФП.

Понастоящем 27-те страни от ЕС все още използват същите ваксини срещу коронавирус, които бяха одобрени преди почти две години за използване срещу оригиналния щам.

Въпреки че те предлагат известна защита срещу по-новите варианти, започна надпреварата за създаване на ваксини, които да са насочени и към по-леките, но по-заразни щамове "Омикрон".

Докато предишните "опасни варианти" като Алфа и Делта в крайна сметка изчезнаха, Омикрон и неговите подразделения доминираха през 2022 г.

Типовете BA.4 и BA.5 по-специално допринесоха за вълната от нови случаи на заболяването в Европа и Съединените щати през последните месеци.

Поради това здравните органи се стремят да получат актуализирани ваксини възможно най-скоро преди опасенията за нова вълна на заболяването по-късно тази година.

Всички варианти на "Омикрон" обикновено протичат по-леко, тъй като се заселват по-малко в белите дробове, а повече в горните носни пътища, причинявайки симптоми като треска, умора и загуба на обоняние.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: