Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Корнелия Нинова: Влизаме в тези избори в различно качество
Автор: Йоланда Пелова 12:46 / 02.09.2022Коментари (0)594
© БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Днес стартира предизборната кампания за изборите, които ни предстоят наесен. Какво искате да кажете на хората, г-жо Нинова, с каква заявка влизате в поредната политическа надпревара?


Влизаме в тези избори в различно качество. За разлика от досега, влизаме в изборите като партия, която е управлявала. Много години участвахме в изборите като опозиция, която критикува ГЕРБ и предлага алтернатива, но сега можем да застанем пред хората и да кажем какво свършихме като управляващи. И това е нашето предимство, защото свършихме добра работа. За нас икономиката, социалната политика са най-важни, а така бяха разпределени секторите в правителството, че икономиката и социалната политика бяха в нашите сектори, ние от БСП ги управлявахме. И можем с много открито лице да застанем пред хората и да кажем, че постигнахме стабилизация на икономиката, подкрепихме фирмите. Резултатът е видим. В края на юни Европейската статистика отчете, че сме на първо място по промишлено производство, че сме на четвърто място в Европейския съюз по ръст на брутния вътрешен продукт. Този растеж и тази стабилизация на икономиката ни позволи да има приходи, които да насочим към нашата приоритетна политика, социалната, и там се погрижихме за най-уязвимите български граждани – това са децата, младите, работещите бедни, пенсионерите. Много спокойно заставам и казвам, че онези 22 милиарда лева, които се разпределиха за социална политика, представляват безплатни детски градини, увеличаване на майчинството на 710 лева, семейно подоходно облагане за младите семейства, което означава, че те плащат вече по-малко данъци. Ако имат едно дете – 600 лева, ако имат две – 1200 лева. За работещите увеличихме минималната работна заплата, увеличихме ваучерите от 80 на 200 лева за храна и те могат да ги използват вече и за културни мероприятия, за почивка на море, ако искат. Увеличихме пенсиите. Средно при ГЕРБ за 12 години те бяха увеличени със 162 лева, а ние само за 7 месеца – 167 лева, и сме заложили от 1 октомври преизчисление на пенсиите. Така че влизаме в тази кампания със самочувствие за свършена работа, въпреки кризите, въпреки тежестите, които изпитва България през тези 6-7 месеца, и разбира се, се предложения и с готови решения как да продължим оттук нататък.

Какво трябва да се промени, г-жо Нинова, какво не одобрявате вие към настоящия момент?

Преди да говорим за сериозните, големите промени в България, за борбата с корупцията, за поставяне на правов ред, на справедливост, най-наложително е сега и веднага да се реши въпроса с инфлацията, доходите, бедността, цените. Това е най-най-важното, за да преведем отново България през тежките зимни месеци, които идват, както направихме миналата зима. И за това имаме решения. Ние смятаме, че първо трябва да се замрази цената на газа така, както тази година февруари замразихме за битовите, за домакинствата, за семействата цените на тока. И това даде резултат. Спасихме хората от високи цени. Сега това трябва да го направим с газа. На второ място – сериозна програма за компенсация на фирмите и на бизнеса за разликата в цената на газа. Същото го направихме с тока. Знаете, че стигнахме с помощ за бизнеса до 250 лева на мегаватчас и така спасихме икономиката и я стабилизирахме. Не допуснахме фалити, не допуснахме да освобождават работници, безработицата ни е по-ниска от европейската. Това същото сега трябва да го направим с газа. На трето място – мощна социална програма, каквато имаше и досега, за да се компенсират тези високи цени, обедняването на хората. И на четвърто – да се възстановят разговорите с Русия и с "Газпром“, за да се осигурят по-ниски цени на газа. Това спешно трябва да се направи и да се заложи в бюджета за 2023 г., за да продължи, защото кризата няма да е само през зимата.

Преди дни вие предупредихте, че общественото мнение се подготвя за вдигане на данъците и умишлено се създава паника, но кой има изгода да създава хаос в държавата? И защо го прави?

О, преди всичко ГЕРБ и цялото задкулисие около тях. Имат изгода да внушават, че нашето правителство се е провалило във финанси, в икономика, за да заявят на гражданите "Върнете ни обратно, ние ще решим проблемите“. Това е първият елемент. Вторият – виждате къде атакуват те: неразумни харчове, т.е. социалната сфера. Трябва да се затягат коланите, намекват за увеличение на данъците, искат и персонално БСП да ударят за това, че едва ли не заради нас са харчени тези пари, които стигнаха до хората и които ги спасихме през тежките зимни месеци. Те имат интерес от това, макар че пък от друга страна, виждам, всички партии се заиграват със социалната сфера, всички обещават в социалната сфера да работят. Ние имаме това предимство – че не просто обещаваме, а доказахме, че можем да го направим. Дори и нашите партньори от управлението виждам, че сега извеждат напред най-вече социалната политика – нещо, което без БСП нямаше да се случи в това правителство, нека да си го кажем. Аз съм участник във всички тези разговори, събития, знам под какъв натиск бяхме подложили нашите партньори, за да се случат. ГЕРБ искат да отрекат всичко това, за да кажат "Ние сме алтернативата“. Това е изключително пагубно, защото пък хората не са забравили какво беше 12 години по време на управлението на ГЕРБ. Така че ние категорично заявяваме ясна позиция как трябва да се продължи оттук нататък, нека избирателите да преценят.

Крайно ли е твърдението на Бойко Борисов, че България в момента "пръска кръв“ от неразумното управление на финансите?

Това е лъжа. Нека да видим фактите. Оставихме през юли в бюджета 8,5 милиарда лева, 1,5 милиарда излишък. От отпуснатите от Народното събрание за теглени кредити за България 10 милиарда сме изтеглили 1,5 милиарда. А общо за нашето управление дългът на България, общият дълг падна с 2 милиарда. Е къде тук има нещо неразумно финансово? Напротив, оставихме стабилни финанси, стабилна икономика, силна социална подкрепа за хората. Нищо вярно няма в това. Аз съм сигурна, че ако попитате -Борисов едно число да ви каже, какво означава "финансов колапс“, "неразумно управление на финансите“ – един факт да ви каже, той няма да може. Това е просто клише, обвинение в посоката, в която ви говорих. "Нека да кажем, че предишните съсипаха държавата. Изберете нас, ние ще я оправим.“ Той каза "Като ме изберете мен, ще ви намаля цените“. И такива едни неща, които не почиват на никаква истина и на никакви факти. Оставихме стабилна държава. Важно е хората с гласа си през октомври какво ще решат, дали ще продължи тази политика, или ще върнем старото – ГЕРБ, задкулисието и целия модел, който Борисов управляваше.

Министърът на икономиката Никола Стоянов ви обвини в нарушение, с което по думите му сте блокирала цял сектор. Какъв е вашият коментар?

Е, какво да очакваме от човек, когото съм уволнила за несправяне с работа, а ръководството на ВМЗ-Сопот го даде на прокурор за неизгодни договори, подписани по негово време, докато е бил председател на борда? Офертите за транспорт на работниците – между 1,50 и 2 лева, подписали договор на 7 лева. Само един от примерите да ви дам. Какво да очакваме от такъв човек, освен реваншизъм и отмъщение. Но аз този въпрос го реших. Тъй като г-н Стоянов изговори много лъжи по мой адрес, очевидно е личното му отношение, да си отмъщава за своето уволнение, заведох дела за всички лъжи, които изговори. Оттук нататък ще се обяснява в съда.

Сега бих искала да обърнем внимание на кризите в България, които наистина не са малко. Вашият колега Томислав Дончев вчера каза, че "кризите в България са домашно производство“, ние си ги правим. На какво мнение сте вие?

Е, значи има домашно производство на криза и във Франция, в Испания, в Италия, в Румъния, в Гърция и в целия свят. Мисля, че и децата вече разбраха, че кризите са резултат от войната в Украйна. Разбира се, те започната по-отдавна, от Ковид кризата, която се отрази на икономиката, но войната в Украйна ги задълбочи и разшири. Прекъснаха се вериги на доставки, да речем зърнената криза в целия свят дойде от това, че се ограничи износа на зърно от Украйна, която е един от най-големите износители в света. Газовата криза дойде от това, че спряха доставки на газ. Очевидна е причината. Твърдението за домашни кризи е несъстоятелно. Въпросът е как ще ги решаваме, а не виждам ГЕРБ да предлагат решение. Ето, аз ви казах какво е нашето. То сработи миналата година зимата, при кризата с тока. Затова предлагаме сега да го приложим и в кризата с газа. Най-важно, пак казвам, е да се овладее инфлацията, доходите на хората, бедността и неравенството да се намалят.

БСП продължава да иска да се водят преговори с "Газпром“. Защо? Как ще обясните на вашите избиратели, на гражданите, че това е правилният ход?

Мисля, че вече няма нужда и от обяснения, защото всеки го чувства – в дома си, по джоба си, по цените. Спирането на доставките на газ от Русия, които са по-евтини, се отрази и на инфлация, и на цени, от там – на доходи и на бедност. Затова ние смятаме, че трябва да се подновят тези разговори, за да има за България сигурни и евтини доставки. Разбира се, това не изключва търсене на алтернативни източници – втечнен газ, увеличаване на количествата от Азербайджан, всички възможности да се търсят, за да се гарантира за България доставка и тя да е на поносима цена.

Във ваш пост в социалните мрежи заявихте, че БСП са за развиване на собствени енергийни източници в Черно море и категорично против дупчене за шистов газ в земята на златна Добруджа. Нека развием този въпрос по-подробно, какво ще ни кажете за това, г-жо Нинова?

Това е наша последователна позиция от много години. Откакто се заговори за търсене на шистов газ в Добруджа, ние сме категорични, че това няма да го допуснем. Експерти твърдят, че има възможности за разработка и за добив на газ от находища в Черно море. Това е абсолютно нормално, приемливо, хубаво е да имаме собствени източници, да сме независими в някаква степен. Няма да можем да си осигурим всички количества, но е хубаво да имаме алтернативен собствен източник. Но за Добруджа сме категорични – това е житницата на България, това е плодородната низина и не можем да допуснем там да се правят дълбочинни проучвания. Знаете какви методи се използват, и преди в българското общество е воден този дебат. Напоследък отново се повдига поради недостига на газ, но ние не променяме позицията си. Оставаме последователни по този въпрос – Добруджа трябва да произвежда храната на България.

Вече сме почти към финала на нашия разговор и бих искала да ви попитам какви са вашите очаквания, ще имаме ли правителство след изборите?

Да. Обратно на много мнения, аз смятам, че правителство ще има. Видяхме вчера едно проучване, според което над 60% от гласувалите в това проучване казват, че трябва да има редовно правителство. То наистина е необходимо. Трябва ни стабилна, последователна политика, парламент, който да решава всички тези въпроси, които ви предложих като решение. Те трябва да минат през парламент. Ако няма правителство, не могат да станат факт. Така че и нашето желание, стремеж е да има редовно. Аз смятам, че ще има, но от българските избиратели зависи какво ще е то – дали ще се събере мнозинство, с което да продължим промяната в България, подреждането на държавата, скъсването със задкулисието, скъсването с обръчите от фирми, правов ред, справедливост да има, да има социална държава, да има сигурна държава, или ще върнем старото, добре познато, "ГЕРБ“ модел, "Борисов“ управление с всички свързани с този модел на управление зависимости и 10 милиарда кражби годишно.

Йоланда ПЕЛОВА

Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: